Τα exit polls μετά τις δεύτερες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Ισραήλ μέσα σε διάστημα πέντε μηνών δείχνουν ότι ουδέν κόμμα κατακτά την πλειοψηφία. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου αναμένεται να κερδίσει 30 με 33 έδρες και ο κύριος αντίπαλός του Benny Gantz  32-34 έδρες.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να κερδίσει πλειοψηφία 61 εδρών στο κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μικρό κόμμα Yisrael Beiteinu φαίνεται να κατέχει την ισορροπία εξουσίας. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται εντός της ημέρας.

Τι λένε τα exit polls

Αναθεωρημένη δημοσκόπηση exit poll που δημοσίευσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης προέβλεψε ότι το κόμμα Μπλε και Λευκό (Blue and White) θα κέρδιζε 32 έδρες και το Likud του Νετανιάχου 31 στο κοινοβούλιο (Knesset) των 120 εδρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρίτη θέση ήταν το Israeli Arab Joint List με 13 έδρες. ακολουθούμενο από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Yisrael Beitenu του Avigdor Lieberman με εννέα έδρες. Τα υπερ-ορθόδοξα κόμματα Shas και «Ηνωμένο Τόρα Ιουδαϊσμού» αποσπούν εννέα και οκτώ έδρες αντίστοιχα. Το δεξιό κόμμα Yamina καταλαμβάνει επτά και οι συμμαχίες αριστερού εργατικού Labour-Gesher και Δημοκρατικής Ένωσης έξι και πέντε έδρες αντιστοίχως.

Το Channel 12 News θεωρεί πως τόσο το Blue and White όσο και το Likud θα κερδίσουν τελικά από 32 έδρες, ενώ πιο ενημερωμένη δημοσκόπηση του Channel 13 News προέβλεψε ότι το Blue and White θα εξασφαλίσει 32 έδρες και το Likud 30.

Ο Tom Bateman του BBC γράφει ότι «εάν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, ο κ. Netanyahu δεν έχει εύκολη διαδρομή προς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, οι αριθμοί τον έφεραν σε ακόμα πιο αδύναμη θέση από ό,τι μετά τις προηγούμενες εκλογές του Απριλίου, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το συνασπισμό».

Ο κ. Gantz θα ήταν δυνατό να αναδειχθεί ως ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, αλλά θα μπορούσε να χρειαστεί ακόμη πιο περίπλοκη προσπάθεια για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πληροφορίες από BBC

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης