Στις 20.25 το βράδυ της Κυριακής η ροή των αποτελεσμάτων στην Τουρκία έδιναν ένα ποσοστό της τάξης του 55,4% υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν προδιαγράφοντας έτσι πως ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας θα επικρατήσει από τον πρώτο γύρο και με ένα τελικό ποσοστό το οποίο θα κυμαίνεται γύρω από το 52%.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι στη διαδικασία της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα υπήρχαν μέχρι νωρίς το βράδυ εκλογικές περιφέρειες οι οποίες παραδοσιακά ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίες δεν είχαν ακόμη συμπεριληφθεί στις ανακοινώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το στοίχημα του να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο και με ένα καθαρό ποσοστό το οποίο δεν αμφισβητείται. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως εντυπωσιακή είναι και η πορεία του κυβερνητικού κόμματος ΑΚP το οποίο στις 20.30 έφθανε το ποσοστό του 47% που είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει συγκεντρώσει κατά την υπερδεκαετή κυριαρχία του Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης θετικό κρίνεται το ποσοστό που σημειώνει την ίδια ώρα το κουρδικό κόμμα HDP το οποίο την ίδια ώρα έφθανε το 10,1% ποσοστό που του επιτρέπει την είσοδο στη Βουλή. 

Εντυπωσιακή είναι η επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ενώ αναμενόμενη ήταν η ήττα του στην πόλη της Σμύρνης. 

Σημειώνεται ότι η εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία αυτή τη φορά συνεπάγεται και την κατά το Σύνταγμα συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό του καθιστώντας τον τον απόλυτο κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού για την επόμενη πενταετία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως πολλά ακούστηκαν και καταγγέλθηκαν για περιπτώσεις βίας και νοθείας κατά την εκλογική διαδικασία. Παρόλο που αυτές οι καταγγελίες κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του ξένουΤύπου ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, εντούτοις δεν φαίνεται να είναι ικανές να προκαλέσουν ουσιαστικό πρόβλημα νομιμοποίησης της νίκης του Ταγίπ Ερντογάν αν μάλιστα το τελικό ποσοστό του αγγίξει ή και ξεπεράσει το 52%. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης