Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι έχουν σταματήσει το σχολείο φέτος εξαιτίας της αναστολής των μαθημάτων και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Casa Alianza σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Η ΜΚΟ αυτή, η οποία είναι αφοσιωμένη στην προστασία των ανηλίκων στη Λατινική Αμερική, επισήμανε στην έκθεση αυτή ότι από τους σχεδόν 1,8 εκατ. μαθητές που έχουν γραφτεί στα σχολεία «σχεδόν το ένα εκατομμύριο εγκατέλειψε το εθνικό σχολικό σύστημα μέσα στη χρονιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παιδιά που έχουν σταματήσει το δημόσιο σχολείο ζουν κυρίως στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, ωστόσο πλήττονται επίσης και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, διότι πολλοί γονείς έχασαν τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε την υγειονομική και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την τηλεκπαίδευση των παιδιών τους, σύμφωνα με το κείμενο.

Στη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής με 9,3 εκατομμύρια κατοίκους επιβλήθηκε περιορισμός τον Μάρτιο, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία.

Κατά τα επίσημα δεδομένα, ως αυτό το στάδιο ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 2.900 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 105.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Casa Alianza, η εγκατάλειψη του σχολείου είναι ακόμα πιο «σοβαρή» σε περιπτώσεις που παιδιά εκτίθενται στον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού ή ακόμη της μετατροπής τους σε μέλη συμμοριών.

Στην Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, όπου δρουν συμμορίες των δρόμων που αποκαλούνται «μάρας», οι δείκτες των ανθρωποκτονιών συγκαταλέγονται στους υψηλότερους στον πλανήτη. Οι εξαιρετικά βίαιες συμμορίες σπέρνουν τον τρόμο διαπράττοντας φόνους, επιθέσεις και εκβιάσεις στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης