Μικρές συμπλοκές ξέσπασαν χθες βράδυ (τοπική ώρα, πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Ονδούρας και μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, με αξιωματούχους της Γουατεμάλας να εκτιμούν πως κάπου 6.500 άνθρωποι κατευθύνονται βόρεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ομάδες Ονδουριανών συνέχισαν να περνούν τα σύνορα, παρόλο που ο στρατός της Γουατεμάλας συνέλαβε εκατοντάδες μετανάστες, περιλαμβανομένων πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης της Γουατεμάλας, Αλεχάνδρα Μένα, εκτίμησε πως περίπου 6.500 Ονδουριανοί κατευθύνονται βόρεια, με 3.000 έως 3.500 απ΄αυτούς να βρίσκονται ήδη στο έδαφος της χώρας. Αξιωματικός της ονδουριανής αστυνομίας δήλωσε στην τοπική τηλεόραση πως «πάνω κάτω 5.000 άνθρωποι» διέσχισαν με τα πόδια ένα σημείο ελέγχου κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου σχηματίζοντας καραβάνι.

Το υπουργείο Ασφαλείας της Ονδούρας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλια.

Βίντεο που είδε το Reuters δείχνει εκατοντάδες Ονδουριανούς, τραγουδώντας και κρατώντας τη σημαία της Ονδούρας, να διασχίζουν τα σύνορα στο Ελ Φλορίδο περνώντας στο έδαφος της Γουατεμάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο καραβάνι μεταναστών της χρονιάς έρχεται μόλις λίγες ημέρες προτού ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα.

Ενώ ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση στη μετανάστευση, σε αντίθεση με τις σκληροπυρηνικές θέσεις του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Σαλβαδόρ και το Μεξικό συντονίζουν τα μέτρα ασφάλειας και δημόσιας υγείας προκειμένου να ανακόψουν παράτυπες διελεύσεις συνόρων σε όλη την περιοχή.

Τα μέτρα θα προσφέρουν πιθανόν κάποια ανακούφιση για τον Μπάιντεν, οι σύμβουλοι του οποίου έχουν εκφράσει ιδιωτικά ανησυχίες για την προοπτική αυξανόμενων αριθμών μεταναστών που θα επιδιώξουν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης