Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεγκουσιγκάλπα συνέστησε χθες Σάββατο «ψυχραιμία» και «διάλογο» εν μέσω της πολιτικής κρίσης που πυροδότησε η εκλογή του νέου προέδρου του Κογκρέσου –της Βουλής της Ονδούρας–, μερικές ημέρες προτού αναλάβει τα καθήκοντά της η εκλεγμένη πρόεδρος Σιομάρα Κάστρο.

Μετά «τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ καλούν τους πολιτικούς παράγοντες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να κάνουν διάλογο και να απόσχουν από τη βία και την προκλητική ρητορική, και προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να εκφραστούν ειρηνικά σεβόμενοι το κράτος δικαίου», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ονδούρα μέσω Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σιομάρα Κάστρο υπέστη πολύ βαρύ πλήγμα προχθές Παρασκευή, όταν κάπου είκοσι μέλη του κόμματος Ελευθερίας και Επανίδρυσης (LIBRE, αριστερά) αποσκίρτησαν και, συνεργαζόμενα με το Εθνικό Κόμμα (PN, δεξιά) εξέλεξαν ένα εξ αυτών στην προεδρία του Κογκρέσου.

Η διένεξη προκάλεσε χαοτικές σκηνές στο κοινοβούλιο, καθώς η κίνηση των ανταρτών παραβίασε τη συμφωνία συνεργασίας που σύναψαν προεκλογικά το LIBRE με το Partido Salvador de Honduras (PSH), που όριζε ότι το αξίωμα του προέδρου του Κογκρέσου θα αναλάμβανε στέλεχος αυτού του τελευταίου.

Η κυρία Κάστρο, που κατήγγειλε «προδοσία», ανακοίνωσε την «οριστική διαγραφή» των αποστατών βουλευτών έπειτα από κατεπείγουσα σύγκληση των κομματικών οργάνων. Κάλεσε τους υποστηρικτές του LIBRE από όλη τη χώρα να συγκεντρωθούν σήμερα Κυριακή στην Τεγκουσιγκάλπα για να αποτρέψουν την ανάδειξη νέου προεδρείου του κοινοβουλίου, που θα επικυρώσει το αποτέλεσμα της προχθεσινής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σιομάρα Κάστρο κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη κοινωνική μεταμόρφωση της κεντροαμερικάνικης χώρας όπου η φτώχεια, η διαφθορά και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν γάγγραινα που φθάνει ως τα κορυφαία κλιμάκια του κράτους. Θεωρείται πως το κατάφερε χάρη στη συμμαχία του LIBRE, του κόμματος του Μανουέλ Σελάγια –συζύγου της και πρώην προέδρου που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009– με το PSH του Σαλβαδόρ Νασράλα.

Ο κ. Νασράλα μίλησε για «νέο πραξικόπημα, σαν αυτό του 2009» αναφερόμενος στην αποστασία των βουλευτών. Ο ηγέτης του LIBRE, ο Χιλμπέρτο Ρίος, υποστήριξε πως πίσω τους κάπου 20 βουλευτές βρίσκονται «το οργανωμένο έγκλημα, διακινητές ναρκωτικών, η οικονομική εξουσία, όλοι όσοι λεηλατούν τη χώρα».

Αναλυτές τονίζουν ότι αποστασία των βουλευτών απειλεί να μειώσει αν όχι να εκμηδενίσει τη δυνατότητα της εκλεγμένης προέδρου να προωθήσει τη φιλόδοξη νομοθεσία που θέλει.

Η κυρία Κάστρο διεμήνυσε πως θα αρνηθεί να την ορκίσει ο νέος πρόεδρος του Κογκρέσου την 27η Ιανουαρίου, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης