Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μόλις το Ισραήλ ανοίξει πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

«Περιμένουμε μόνο το κράτος του Ισραήλ, αμοιβαία όπως προβλέπει η διπλωματία μας, να ανοίξει (σ.σ. διπλωματικό) γραφείο στην Τεγκουσιγκάλπα και θα μεταφέρουμε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», είπε ο πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναγγελία αυτή έγινε από τον αρχηγό του κράτους στην Πουέρτο Κορτές, 200 χιλιόμετρα βόρεια από την Τεγκουσιγκάλπα, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής πολεμικού πλοίου που αγόρασε η Ονδούρα από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ερνάντες υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του εγκαινίασε ήδη τον Σεπτέμβριο εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ ως παράρτημα της πρεσβείας της Ονδούρας στο Τελ Αβίβ. Το τρέχον διάστημα, τη διπλωματική αντιπροσώπευση του Ισραήλ στην Ονδούρα εγγυάται η ισραηλινή πρεσβεία στη Γουατεμάλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2017 αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ενώ τον Μάιο του 2018 μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαίωνε τότε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το αμερικανικό παράδειγμα. Πάντως μέχρι σήμερα, μόνο η Γουατεμάλα μετέφερε και διατήρησε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης