Η Σιομάρα Κάστρο, η υποψήφια της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα στην Ονδούρα, κατέγραψε αλματώδη άνοδο και προηγείται πλέον καθαρά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, λίγο καιρό αφού η πρώην πρώτη κυρία εξασφάλισε την υποστήριξη μιας ακόμη παράταξης της αντιπολίτευσης (24804377).

Σε περίπτωση που κερδίσει την 28η Νοεμβρίου, η 62χρονη μπορεί να γράψει ιστορία: θα είναι η πρώτη φορά που θα καταλάβει γυναίκα το ανώτατο αξίωμα στην Ονδούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε τηλεφωνικό από το Κέντρο Μελετών για τη Δημοκρατία (CESPAD), η κυρία Κάστρο προηγείται με το 38% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο υποψήφιος της συμπολίτευσης Νάσρι Ασφούρα, δήμαρχος στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 21%.

Το 30% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά δήλωσε ότι είτε είναι αναποφάσιστο ή ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη 12η ως την 20ή Οκτωβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.726 πολιτών της Ονδούρας που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.

Ο κ. Ασφούρα, 63 ετών, συντηρητικός επιχειρηματίας, δυο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας, βρισκόταν ως πρότινος στην πρώτη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυρία Κάστρο είναι η σύζυγος του αριστερού πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με το σχετικά αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2009, έπειτα από τη σκληρή διένεξη με τους αντιπάλους του που τον κατηγορούσαν ότι ήθελε να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η δημοσκόπηση του CESPAD είναι η πρώτη που διεξήχθη αφού το κόμμα Ελευθερία και την Επανίδρυση (LIBRE), υποψήφια του οποίου είναι η Σιομάρα Κάστρο, και η παράταξη Εθνική Ένωση της Αντιπολίτευσης (UNO) του δημοφιλούς τηλεοπτικού παρουσιαστή Σαλβαδόρ Νασράλα, ανακοίνωσαν πως ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Προτού ανακοινώσουν τη συνεργασία τους τα κόμματα LIBRE και UNO, ο κ. Ασφούρα είχε μικρό προβάδισμα, συγκέντρωνε το 21% έναντι της κυρίας Κάστρο και του κ. Νασράλα, που ισοψηφούσαν με το 18%.

Η υποψήφια της αριστεράς υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα το δημόσιο εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της Ονδούρας, που έχει φθάσει τα 13 δισεκ. δολάρια, ότι θα κάνει νόμιμη την άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμών, κινδύνων για τη ζωή της μέλλουσας μητέρας ή δυσμορφιών των εμβρύων, καθώς και ότι θα ιδρύσει νέα επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς με τη βοήθεια του ΟΗΕ.

Η κυρία Κάστρο ήταν επίσης υποψήφια του LIBRE το 2013, όταν ηττήθηκε με διαφορά περίπου 9% από τον απερχόμενο πρόεδρο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Τα οκτώ χρόνια του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία σημαδεύτηκαν από σωρεία κατηγοριών για διαφθορά, που ο αρχηγός του κράτους απορρίπτει. Στις ΗΠΑ, εισαγγελείς ερίζουν ότι ο κ. Ερνάντες δωροδοκήθηκε από συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, μετατρέποντας τη χώρα του σε «ναρκωκράτος», κάτι που επίσης διαψεύδει. Ο αδελφός του, ο Τόνι Ερνάντες, πρώην βουλευτής, καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών νωρίτερα φέτος.

Ο κ. Ασφούρα, συντηρητικός πολιτικός, επιχειρηματίας του τομέα των κατασκευών, δυο φορές δήμαρχος της πρωτεύουσας, είναι ο υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος του αρχηγού του κράτους. Αντιμετώπισε κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση δημόσιου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι κατηγορίες πάντως τέθηκαν στο αρχείο από τη δικαιοσύνη της Ονδούρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης