Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες δήλωσε ότι οι αρχές ερευνούν μια «συνωμοσία» στην οποία φέρεται να συμμετείχε ένα καρτέλ των ναρκωτικών με σκοπό τη δολοφονία του ιδίου και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην κεντροαμερικανική χώρα, Τζέιμς Νίλον.

Ο Ερνάντες, δικηγόρος και πολιτικός της δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία το 2014, πιστώνεται μια μείωση των ανθρωποκτονιών στη χώρα του μετά την εφαρμογή σκληρής πολιτικής έναντι των καρτέλ, τα οποία χρησιμοποιούν το έδαφος της Ονδούρας ως κόμβο για τη μεταφορά κυρίως κοκαΐνης στις ΗΠΑ. Όμως οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για την πολιτική του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναφέρθηκε πως βρέθηκαν στοιχεία περί σχεδίων για μια επίθεση εναντίον του πρεσβευτή Νίλον και εμού, που έκανε ένα καρτέλ του Ατλαντικού», είπε ο Ερνάντες στο ραδιοφωνικό δίκτυο HRN της Ονδούρας, αναφερόμενος σε μια συμμορία η οποία δρα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. «Είπαμε λοιπόν στους πάντες να κάνουν τη δουλειά τους, να διεξαγάγουν έρευνες και να ασκήσουν διώξεις για την υπόθεση», πρόσθεσε.

Το σχέδιο δολοφονίας αποκαλύφθηκε από ένα ξένο κράτος, πρόσθεσε ο Ερνάντες αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η δήλωση του Ερνάντες καταγράφηκε μία ημέρα αφότου ο λοχαγός του στρατού της Ονδούρας Σάντος Ροντρίγκες Ορεγιάνα, ο οποίος αντιμετωπίζει έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ για διαφθορά και σχέσεις με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, κατηγόρησε την ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, τη DEA, ότι τον εκβίασε για να καταθέσει εναντίον του αδελφού του προέδρου σχετικά με μια συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του αμερικανού πρεσβευτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο αδελφός του προέδρου, Χουάν Αντόνιο Ερνάντες, διέψευσε τις φήμες, τις οποίες χαρακτήρισε «ανυπόστατες», διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει καμιά σχέση με παράνομες δραστηριότητες και προτίθεται να συνεργαστεί στις έρευνες.

Ο λοχαγός Ορεγιάνα είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Globo ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, πράκτορες της DEA κατηγόρησαν διάφορα πρόσωπα, ανάμεσά τους τον βουλευτή και αδελφό του προέδρου Ερνάντες, ότι χρηματοδότησαν το σχέδιο δολοφονίας του αμερικανού πρεσβευτή.

Τουλάχιστον 12 πολίτες της Ονδούρας έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ πέντε αστυνομικοί έχουν παραδοθεί στη DEA και 12 που κατηγορούνταν για εμπορία ναρκωτικών μετέβησαν στις ΗΠΑ οικειοθελώς για να δικαστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης