Εκατοντάδες γυναίκες στην Ονδούρα διαδήλωσαν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα κατά της πρόσφατης απόφασης του κοινοβουλίου να αυστηροποιήσει ακόμη περισσότερο την απαγόρευση των αμβλώσεων, παρ΄ ότι η χώρα διαθέτει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες παγκοσμίως.

Οι διαδηλώτριες στην Τεγκουσιγκάλπα, που βγήκαν στους δρόμους με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας στην Ονδούρα και της επετείου των 66 ετών από τότε που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, διαμαρτύρονταν επίσης για τον μεγάλο αριθμό γυναικοκτονιών στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κοινοβούλιο της Ονδούρας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι συντηρητικοί, ενέκρινε την Πέμπτη μια τροποποίηση στο Σύνταγμα της χώρας η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Το άρθρο 67 του Συντάγματος που τροποποιήθηκε προβλέπει πλέον ότι οποιαδήποτε διακοπή κύησης «από τη μητέρα ή έναν τρίτο απαγορεύεται και είναι παράνομη», ένα άρθρο «που δεν μπορεί να τροποποιηθεί παρά μόνο με την έγκριση της πλειοψηφίας των τριών τετάρτων του κοινοβουλίου».

Η άμβλωση απαγορεύεται στην Ονδούρα βάσει του Συντάγματος της χώρας από το 1982. Όμως, σύμφωνα με τη βουλευτή της αντιπολίτευσης Ντόρις Γκουτιέρες, με τη νέα τροποποίηση που ψηφίστηκε η απαγόρευση εδραιώθηκε διότι «δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τροποποιήσουμε το άρθρο αν χρειάζονται 96 ψήφοι» σε σύνολο 128 εδρών του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών είχαν κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας από το κοινοβούλιο να επιτρέψει τις αμβλώσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τον βιασμό.

Η Ονδούρα είναι μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως όπου η άμβλωση απαγορεύεται εντελώς, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας, σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου ή όταν απειλείται η ζωή ή η υγεία της μητέρας.

Οι βουλευτές «δεν ενδιαφέρονται αν έχουμε βιαστεί, αν πεθάνουμε ή αν μείνουμε μόνες υπεύθυνες για ένα παιδί που έχει μείνει φυτό ή αν γεννηθεί νεκρό», κατήγγειλαν οι διαδηλώτριες σε ανακοίνωσή τους.

Φεμινιστικές οργανώσεις υπογράμμισαν ότι περισσότερο από το 10% των εγκυμοσυνών το 2017 αφορούσαν έφηβες και ότι 775 έφηβες έμειναν έγκυες το 2016 έπειτα από βιασμό.

Η αστυνομία έλαβε το 2020 περισσότερες από 90.000 κλήσεις για βοήθεια προς γυναίκες θύματα βίας, ενώ στην Ονδούρα κατατίθενται κάθε χρόνο περίπου 2.300 προσφυγές για σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Από το 2009 ως το 2020 περισσότερες από 5.406 γυναίκες δολοφονήθηκαν, δηλαδή κατά μέσο όρο εννέα την εβδομάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης