Καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα το οποίο κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑ διαλύθηκε χθες Πέμπτη προτού περάσει τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, ανακοίνωσαν Γουατεμαλτέκοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Το καραβάνι αυτό, κατά πληροφορίες, αποτελούσαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, οι οποίοι κατευθύνονταν, με τα πόδια και με οχήματα, προς τη συνοριακή διέλευση Άγουα Καλιέντε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Progreso της Ονδούρας, 270 μετανάστες γύρισαν πίσω όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί και στελέχη της υπηρεσίας μετανάστευσης σε σημείο ελέγχου περίπου 3 χιλιόμετρα από τα σύνορα και τους ενημέρωσαν πως δεν θα τους επιτρεπόταν η διέλευση παρά μόνο αν είχαν μαζί τους αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Το καραβάνι είχε ξεκινήσει από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα (βόρεια) αργά το βράδυ της Τετάρτης. Επρόκειτο για ανθρώπους που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τις καταστροφές που υπέστησαν όταν έπληξαν τη χώρα οι κυκλώνες Ήτα και Γιώτα, τον περασμένο μήνα.

Οι κυκλώνες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις εκτιμάται πως έπληξαν συνολικά 3,7 εκατομμύρια κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί από τους μετανάστες είπαν πως δεν άφηναν τίποτα πίσω τους και δεν γνώριζαν τι τους περίμενε. «Ο θεός θα μας βοηθήσει» είπε ένας από αυτούς σε τηλεοπτικό σταθμό της Ονδούρας.

Τον Οκτώβριο, παρόμοιο καραβάνι διαλύθηκε στη Γουατεμάλα, πριν φθάσει στα σύνορα με το Μεξικό.

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ από τις χώρες της κεντρικής Αμερικής για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια, που επέτεινε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης