Ο Σαλβαδόρ Νασράλα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Ονδούρας, το προβάδισμα του οποίου εξανεμίστηκε—ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες προηγείται πλέον με τρεις χιλιάδες ψήφους—κατήγγειλε πριν από λίγο τη συνεχιζόμενη διαδικασία καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής.

Νωρίτερα, οι δύο υποψήφιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα σέβονταν το αποτέλεσμα αφού καταμετρηθούν και εξεταστούν όλα τα ψηφοδέλτια, ανάμεσά τους και αυτά για τα οποία υπάρχουν αμφισβητήσεις, εκδίδοντας αμφότεροι σχετικές ανακοινώσεις κατόπιν μιας πρωτοβουλίας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ο Νασράλα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μερικές ώρες αργότερα είπε πως το έγγραφο αυτό δεν έχει «καμιά εγκυρότητα» κι απέρριψε το αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής καταμέτρησης.

Ο Νασράλα είχε προβάδισμα πέντε εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Ερνάντες πριν η καταμέτρηση διακοπεί, τη Δευτέρα. Όταν η διαδικασία ξανάρχισε, την Τρίτη, το αποτέλεσμα άρχισε να μεταστρέφεται υπέρ του προέδρου Ερνάντες. Την Τετάρτη, ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασε μπροστά, πριν η καταμέτρηση σταματήσει εκ νέου.

Ο Σαλβαδόρ Νασράλα, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι ο Ερνάντες θα προσπαθούσε να του «κλέψει» τη νίκη, κατήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου ότι η εκλογική επιτροπή των «κλεφτών» προσπαθεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε κερδίσει τις εκλογές ήδη», είχε διαμηνύσει ο Νασράλα την Τρίτη, «δεν πρόκειται να ανεχθώ» μια προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι η εκλογική επιτροπή μετράει μόνο τα ψηφοδέλτια από περιοχές όπου η υποστήριξη του Ερνάντες είναι πιο ισχυρή. Περίπου 8.000 υποστηρικτές της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας (Alianza de Oposición contra la Dictadura) διαδήλωσαν την Τετάρτη στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα.

Τρεις ημέρες μετά την ψηφοφορία, η καταμέτρηση του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), που έχει σταματήσει στο 82,89% των ψήφων, φέρει τον κεντροδεξιό Ερνάντες να προηγείται με το 42,2% των ψήφων και τον αντίπαλό του Νασράλα να συγκεντρώνει το 42,1%. Η διαφορά τους είναι 3.000 ψήφοι. Παράλληλα το Εθνικό Κόμμα (Partido Nacional, PN) του Ερνάντες οδεύει να κρατήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις πλήττουν την αξιοπιστία των αρχών και απειλούν να υπονομεύσουν τη νομιμοποίηση του επόμενου προέδρου.

Ένας ξένος διπλωμάτης στην Τεγκουσιγκάλπα είπε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ότι οι ΗΠΑ θα ανησυχούσαν αν κέρδιζε ο κεντροαριστερός Νασράλα, αλλά ένα ακόμη «χειρότερο σενάριο» θα ήταν μια οριακή νίκη του Ερνάντες, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδηλώσεις, απαιτήσεις για πλήρη ανακαταμέτρηση και πολιτική κρίση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης