Ο διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ονδούρα, προκειμένου να επιλυθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σκόνταψε την Πέμπτη στις διαφωνίες ανάμεσα στα μέρη, δήλωσε ο Σαλβαδόρ Νασράλα, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

«Δεν εκπληρώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να εισέλθουμε στον διάλογο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νασράλα, τηλεοπτικός παρουσιαστής και ο υποψήφιος για την προεδρία της Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Εναντίον της Δικτατορίας στις τελευταίες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξέφρασε λύπη για τις «αναβλητικές τακτικές» της κυβέρνησης, προκειμένου να μη θιγεί η αιτία της κρίσης, που κατ’ αυτόν δεν είναι άλλη παρά η επανεκλογή, με «νοθεία» του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες στην προεδρία.

Εξήγησε ότι η κυβέρνηση πρότεινε να συζητηθούν διάφορα ζητήματα –τα προβλήματα των αγορών, των κτηνοτρόφων, ή η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος– αποφεύγοντας επιμελώς το να θιγούν τα αίτια της κρίσης, που οδήγησε σε βίαια, αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Προέβλεψε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, «ο κόσμος θα ξαναβγεί στον δρόμο τον Αύγουστο» για να απορρίψει για άλλη μια φορά την επανεκλογή του Ερνάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νασράλα και άλλα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης έθεσαν «νέους όρους» προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες, κατήγγειλε από πλευράς της κυβέρνησης ο εκπρόσωπός της Έβαλ Ντίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η πολιτική κρίση στην Ονδούρα ξέσπασε μετά τις εκλογές της 26ης Νοεμβρίου. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της συμμαχίας υποψήφιος της οποίας ήταν ο Νασράλα απέκλεισαν δρόμους σε πολλές περιοχές για να διατρανώσουν ότι η αντιπολίτευση ήταν αυτή που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές.

Κατά τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 22 διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης