«Η απειλή της τρομοκρατίας είναι αληθινή, αλλά θα την ξεπεράσουμε», είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμα χθες που απαντούσε σε κριτική για έλλειψη εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα μετά το μακελειό στην Καλιφόρνια πριν από τέσσερις μέρες.

Ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28, γεννημένος στην Αμερική, και η Πακιστανή γυναίκα του, Τασφίν Μαλίκ, 29, άνοιξαν πυρ σε εκδήλωση των συναδέλφων του στο γραφείο τους στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας, σκοτώνοντας 14 άτομα πριν σκοτωθούν οι ίδιοι σε αστυνομική καταδίωξη και ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με υπάρχουσες ενδείξεις, το ζευγάρι των δολοφόνων έδρασαν από μόνοι τους, ίσως μετά από επιρροή από προπαγάνδα του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομιλία του στον αμερικανικό λαό, ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα κυνηγήσει οποιονδήποτε σχεδιάζει ένοπλες επιθέσεις εναντίων των ΗΠΑ, και προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Αμερικανών για πράξεις τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, ζητώντας τη συνεργασία Αμερικανών με συμπατριώτες τους μουσουλμάνους.

Η συγκεκριμένη τρομοκρατική πράξη, είπε, είναι ένδειξη μιας «νέας φάσης» στην πάλη ενάντια των τζιχαντιστών, παρότι υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι η επίθεση καθοδηγήθηκε από τζιχαντιστές στο εξωτερικό ή ήταν τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου για το εσωτερικό της χώρας.

Προειδοποιώντας τον αμερικανικό λαό να μην παραφερθεί στις αντιδράσεις του, ιδιαίτερα όσον αφορά στη προκατάληψη εναντίον των μουσουλμάνων στη χώρα, υπογράμμισε ότι το να υποκύψουν στο φόβο θα σημάνει ότι οι τζιχαντιστές πέτυχαν το στόχο τους. «Δεν μπορούμε να στραφούμε ο ένας ενάντια του άλλου, αφήνοντας αυτή τη μάχη να οριστεί ως μάχη μεταξύ της Αμερικής και του Ισλάμ», είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στις δηλώσεις υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ομπάμα ανέφερε στην ομιλία του αυστηρότερα μέτρα που θα ληφθούν για τις διαδικασίες που επέτρεψαν στη Μαλίκ να έρθει από τη Σαουδική Αραβία με ταξιδιωτικά έγγραφα ως αρραβωνιαστικιά του Φαρούκ, κάλεσε τους μουσουλμάνους ηγέτες να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ απορρίπτοντας την ιδεολογία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και παρότρυνε το κογκρέσο να καταστήσει πιο δύσκολη την προμήθεια εξοπλισμού όπως αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στο Σαν Μπερναρντίνο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση υψηλής τεχνολογίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης