Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, συντάκτης του σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία που παραμένει νεκρό γράμμα, παραδέχεται ότι «δεν πέτυχε» στην αποστολή του, και ζητεί να συμμετάσχει και το Ιράν στις συνομιλίες, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Αυτή η κρίση συνεχίζεται για δεκαέξι μήνες, εγώ όμως άρχισα να εμπλέκομαι στην υπόθεση πριν από τρεις μήνες. Σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει για να επιλυθεί η κατάσταση αυτή ειρηνικά και με πολιτικά μέσα. Προφανώς, δεν πετύχαμε. Και ίσως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε», παραδέχτηκε ο Αναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως έχουμε μελετήσει τις εναλλακτικές λύσεις; Βάλαμε και άλλες επιλογές στο τραπέζι; Το είπα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η αποστολή αυτή δεν ήταν αορίστου χρόνου, όπως και ο δικός μου ρόλος», προσθέτει.

Η συνέντευξη δίνεται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά τη σύνοδο στο Παρίσι των Φίλων του συριακού λαού, κατά την οποία περισσότερες από 100 αραβικές και δυτικές χώρες ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα εμπεριέχει απειλή κυρώσεων κατά της Δαμασκού.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για το σημαντικό ρόλο της Ρωσίας, που πρόσκειται στο καθεστώς της Δαμασκού και έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει οποιαδήποτε αποφασιστική διεθνή δράση κατά της εξουσίας του Μπασάρ αλ-Ασάντ, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής του Ιράν στις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ρωσία έχει επιρροή, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα καθοριστούν μόνο από τη Ρωσία (…). Το Ιράν είναι ένας παράγοντας. Θα πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Έχει επιρροή και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε», σημείωσε ο Αναν.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης