«Η παρουσία της Αριστεράς στο πολιτικό προσκήνιο τα τελευταία σχεδόν 90 χρόνια είναι συνεχής, πολύπλευρη και αδιάπτωτη», επεσήμανε σε δηλώσεις του την Τρίτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο επιστημονικό συνέδριο «Η Κυπριακή Αριστερά στην πρώτη περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας: εμφάνιση, συγκρότηση, εξέλιξη» ανέφερε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν στην κυπριακή Αριστερά η προσοχή που της αξίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα εξήγησε ότι η κυπριακή Αριστερά από την εποχή που εμφανίστηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, «εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυπριακά δρώμενα, στους αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων για κοινωνική δικαιοσύνη, στους αγώνες για πρόοδο, ευημερία και πολιτισμική ανέλιξη του λαού».

Επιπλέον, σημείωσε ότι ξεχωριστά κεφάλαια της δράσης της Αριστεράς, που το καθένα αξίζει τον κόπο να ερευνηθεί και να αναλυθεί, αποτελούν οι σχέσεις της με την Εκκλησία, και ο πρωτοποριακός της ρόλος στους κοινωνικούς και στους ταξικούς αγώνες.

Το συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Ερευνών, «Προμηθέας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης