Σε δράση ακροδεξιών στοιχείων αποδίδεται το μακελειό που σημειώθηκε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) σε δύο τζαμιά στην περιοχή Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία.

Ένας εκ των δραστών αναγνωρίστηκε. Πρόκειται για 28χρονο Αυστραλό που ονομάζεται Μπρέντον Τάραντ. Ο εν λόγω δράστης εμφανίζεται σε βίντεο να ακούει μουσική εντός αυτοκινήτου και να μεταβαίνει σε ένα τζαμί, όπου πιστοί μόλις είχαν τελειώσει την προσευχή τους, λίγο πριν σκορπίσει τον θάνατο εντός αυτού, πυροβολώντας κατά ριπάς. Ο ίδιος φορά στολή παραλλαγής και φέρεται να τοποθέτησε πάνω του action camera, βιντεοσκοπώντας τις αρρωστημένες πράξεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες παραπέμπουν σε video game, σε παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με στοιχεία ωμής βίας. Ο δράστης εμφανίζεται να ενεργεί με απόλυτη ψυχραιμία και χωρίς να έχει επίγνωση των αποτρόπαιων πράξεών του.

Συνολικά μετά το μακελειό συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ενώ σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από την ίδια την πρωθυπουργό Τζασίντα Αρντέρν υπάρχουν τουλάχιστον 49 νεκροί και 40 τραυματίες.

Στο μεταξύ, η αστυνομία στην πόλη Όκλαντ προχώρησε σε ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπτων πακέτων που εντοπίστηκαν κοντά στον σταθμό τρένων Britomart, όπως μεταδίδει το BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρονικό του μακελειού

Μεγάλη δύναμη οπλισμένων αστυνομικών αναπτύχθηκε τα ξημερώματα στο κέντρο της Κράιστσερτς, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν σε δύο τεμένη της πόλης, στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας, και υπάρχουν πολλά θύματα.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσειςΗ αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι στελέχη της συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά τις επιθέσεις.

«Τέσσερα [πρόσωπα] κρατούνται. Τρία είναι άνδρες και μία είναι γυναίκα» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους σε δημοσιογράφους στην Ουέλινγκτον.

«Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα, τους οποίους μπορέσαμε να εξουδετερώσουμε» πρόσθεσε.

Ο Μπους τόνισε πως δεν είναι αυτήν τη στιγμή δυνατόν να ειπωθεί με ασφάλεια αν η ενέργεια αυτή ήταν μεμονωμένη ή όχι. «Σε αυτό το χρονικό σημείο δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως καμία υπόθεση» σημείωσε.

Ο φερόμενος ως δράστης που εμφανίζεται σε βίντεο είχε προαναγγείλει την πράξη του μέσω Facebook. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έκανε live streaming τις αρρωστημένες του πράξεις, με πολλούς χρήστες του Twitter να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το βίντεο.

 

 

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν.

Η Dailymail μεταδίδει ένα βίντεο το οποίο υποστηρίζει ότι δείχνει τη στιγμή της άφιξης του ενόπλου στο ένα από τα δύο τζαμιά. Στο συγκεκριμένο φαίνεται ένας άνδρας που βγάζει από το πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του όπλα και φτάνει στην είσοδο του τζαμιού.
 

 

Τα μέλη της εθνικής ομάδας κρίκετ του Μπανγκλαντές έφθαναν στο ένα από τα δύο τεμένη με λεωφορείο για να προσευχηθούν, όταν διαπράχθηκε η επίθεση. Είναι όλα σώα, είπε ένας από τους τεχνικούς. Ο φιλικός αγώνας που επρόκειτο να δοθεί με την Εθνική της Νέας Ζηλανδίας ακυρώθηκε.

 

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος, και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τεμένη, στο κέντρο της πόλης.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο δράστης μετά τις δολοφονίες φεύγει από το τζαμί:

 

Η αστυνομία ανέπτυξε μεγάλη δύναμη στο κέντρο της πόλης. Προέτρεψε τους πιστούς να αποφεύγουν να πάνε στα τεμένη αυτήν την ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους σε «όλη» τη χώρα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε», τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα σε δύο τεμένη, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός της νεοζηλανδικής αστυνομίας Μάικ Μπους.

«Εκτυλίσσεται σοβαρό συμβάν στην Κράιστσερτς», όπου ένοπλος ή ένοπλοι άνοιξαν πυρ, ανακοίνωσε η αστυνομία, διαβεβαιώνοντας ότι κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά «ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός».

Ο νεοζηλανδικός Τύπος κάνει λόγο για «πολλούς» νεκρούς στις επιθέσεις στα δύο τεμένη. Ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff, είναι πολλά παιδιά.

Στα σχολεία της Κράιστσερτς δόθηκε εντολή από τον επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους να κλειδώσουν τις πόρτες τους, ενώ η αστυνομία προέτρεψε τους κατοίκους του κέντρου να μείνουν μέσα στα σπίτια τους και να τηλεφωνούν στον αριθμό της άμεσης δράσης, εάν αντιλαμβάνονται οτιδήποτε ύποπτο.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Radio New Zealand ότι άκουσε πυρά πριν δει τέσσερις ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος και «αίματα παντού».

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για «πολλούς» νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με τον Stuff, το προσωπικό στο γενικό νοσοκομείο της Κράιστσερτς ετοιμάζει την πτέρυγα επειγόντων περιστατικών για την υποδοχή «40 έως 50» τραυματιών.

Ένας από τους υπόπτους, ο οποίος κατά μαρτυρίες φέρεται να «φορούσε στολή», άδειασε τουλάχιστον πέντε γεμιστήρες στους πιστούς που προσεύχονταν στο ένα από τα δύο τεμένη.

Ο Άχμαντ Αλ Μαχμούντ, 37 ετών, είπε ότι είδε έναν λευκό, ξανθό, κοντό άνδρα με κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο να ανοίγει πυρ περίπου 10 λεπτά αφότου άρχισε η προσευχή.

Κάτοικος του κέντρου της πόλης ανέφερε ότι άκουσε «εκατοντάδες» πυροβολισμούς. «Ήταν τρομακτικό» πρόσθεσε.

Οι μουσουλμάνοι είναι περίπου το 1% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με μια απογραφή του 2013.

 

Την ώρα της επίθεσης στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι προσευχόταν όταν άκουσε πυρά. Τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του, νεκρή, μπροστά στο τέμενος, αφηγήθηκε κλαίγοντας.

 

Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι είδε παιδιά να πυροβολούνται.

Η Νέα Ζηλανδία συγκαταλεγόταν μέχρι σήμερα στις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, με μια πρόσφατη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς να επισημαίνει πως η χρήση πυροβόλων όπλων από κακοποιούς εκεί είναι «σπάνιο» φαινόμενο.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια «από τις πιο σκοτεινές της μέρες» μετά τις επιθέσεις ενόπλων «χωρίς προηγούμενο» σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς.

«Ξεκάθαρα, αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο» τόνισε η Αρντέρν σε διάγγελμά της προς τους πολίτες, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε μια σύλληψη, αλλά αναζητεί ακόμη άλλους υπόπτους για τις επιθέσεις.

Η αστυνομία έκανε λόγο νωρίτερα για «πολλούς νεκρούς», χωρίς να δώσει πιο σαφείς πληροφορίες.

«Πολλοί από τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν σε αυτήν την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες ή ακόμη και πρόσφυγες» είπε η Τζασίντα Αρντέρν στο διάγγελμά της. «Διάλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία τη δική τους πατρίδα, και είναι η δική τους πατρίδα. Οι άνθρωποι αυτοί είμαστε εμείς. Εκείνος ο οποίος διέπραξε αυτήν την πράξη δεν είναι ένας από μας» συμπλήρωσε.

Η ίδια προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης