Ολική έκλειψη της σελήνης και ταυτόχρονη ανατολή του Ηλίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 12:43
Ολική έκλειψη της σελήνης και ταυτόχρονη ανατολή του Ηλίου
Ολική έκλειψη της σελήνης σημειώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι η οποία, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ανατολή του Ηλίου, προκάλεσε ένα σπάνιο θέαμα που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι κάτοικοι του δυτικού Ειρηνικού, της Άπω Ανατολής, καθώς και της ανατολικής Αυστραλίας.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως «Ματωμένο Φεγγάρι» καθώς, λόγω της ανατολής του Ηλίου, η σελήνη παρουσίασε εντυπωσιακούς κόκκινους χρωματισμούς. Η έκλειψη διήρκησε μια ώρα και κορυφώθηκε στις 6:25 το πρωί της Τετάρτης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (13:25 ώρα Ελλάδας).Οι ιστότοποι της Nasa και του ρομποτικού τηλεσκοπίου Slooh παρουσιάζουν ζωντανά την εξέλιξη του φαινομένου.Το σπάνιο φαινόμενο οφείλεται σε... οφθαλμαπάτη που δημιουργεί η ατμόσφαιρα και το φως, κι έτσι τα δύο ουράνια σώματα θα εμφανίζονται πάνω από τον ορίζοντα, ενώ στην πραγματικότητα θα βρίσκονται από κάτω του.

 Πρόκειται για τη δεύτερη για φέτος ολική έκλειψη σελήνης. Η προηγούμενη ολική έκλειψη σελήνης σημειώθηκε στις 15 Απριλίου ενώ η επόμενη έκλειψη σελήνης θα συμβεί στις 4 Απριλίου 2015.

Δείτε τα στάδια της έκλειψης από την αναμετάδοση του ρομποτικού τηλεσκοπίου Slooh
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 14:45