Δεν θα υπάρξει ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια της πενταετίας του, αν εκλεγεί πρόεδρος, δήλωσε χθες το βράδυ ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, έστω κι αν δεν ασκήσει βέτο στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και δεν θα υπάρξουν μέσα στην επόμενη πενταετία» δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Φρανσουά Ολάντ δεν είπε, αντίθετα από τον Νικολά Σαρκοζί, ότι αντιτίθεται κατ’ αρχήν στο να ενταχθεί κάποια στιγμή η Τουρκία στην Ε.Ε..

«Η αρχή της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί. Ο Ζακ Σιράκ ήταν αυτός που την αποδέχθηκε (…) Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως το γαλλικό σύνταγμα προβλέπει πλέον τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κάθε νέα ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε. προχωρεί με βήμα σημειωτόν, καθώς από το 2005 έχουν ανοίξει μόνο 13 από τα 35 κεφάλαια της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά κεφάλαια δεν ανοίγουν εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. από το 2004 και η Τουρκία κατέχει στρατιωτικά το βόρειο τμήμα της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης