Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα διαδικτυακά για την πρώτη σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση του πλανήτη για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ηγέτες αυτοί, ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, θα συμμετάσχουν διαδικτυακά στη σύνοδο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που διοργανώνει η Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της συνόδου, στην οποία θα συμμετάσχουν ο νυν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο προκάτοχός του Μπαν Κι-μουν, αναμένεται να καταρτιστεί ένα «πρόγραμμα δράσης για την προσαρμογή» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των κακών σοδειών.

Η σύνοδος διεξάγεται σχεδόν αποκλειστικά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έχει δηλώσει ότι η χώρα του, το ένα τρίτο της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, έχει αιώνες εμπειρία στην προστασία από το νερό και ελπίζει να τη μοιραστεί με άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις επιπτώσεις, αν δεν μπορέσουμε να προσαρμοστούμε, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές» σχολίασε στην ομιλία του που θα μεταδοθεί με βίντεο. «Με πολλούς ηγέτες του κόσμου θα παρουσιάσουμε ένα λεπτομερές πρόγραμμα δράσης για την προσαρμογή» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον ελπίζει να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία με τίτλο «Adaptation Action Coalition», στην οποία θα συμμετάσχουν η Βρετανία, η Αίγυπτος, το Μπανγκλαντές, το Μαλάουι, η Ολλανδία, η Σάντα Λουτσία και ο ΟΗΕ.

Ο συνασπισμός αυτός θα εργαστεί «για να μετατρέψει τις διεθνείς πολιτικές δεσμεύσεις» σε ό,τι αφορά την προσαρμογή και την αντίσταση στην κλιματική αλλαγή «σε στήριξη επί του πεδίου στις ευάλωτες κοινότητες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού επισήμανε ότι ο Τζόνσον πρόκειται να δηλώσει στη διάρκεια της συνόδου ότι «είναι αδιαμφισβήτητο πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικότητα και ήδη καταστρέφει ζωές και οικονομίες. Πρέπει να προσαρμοστούμε στην αλλαγή του κλίματός μας και πρέπει να το κάνουμε τώρα».

Η σύνοδος αυτή είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Οι προηγούμενες ασχολούνταν κυρίως με την αντιμετώπιση των αιτιών του φαινομένου. Στόχος είναι κυρίως να μειωθεί η ευαλωτότητα των χωρών στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις ελλείψεις τροφίμων.

«Η σύνοδος θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη νέων επενδύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι εκατομμύρια μικροί καλλιεργητές θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις πιέσεις που ασκεί η κλιματική αλλαγή στην παραγωγή τροφίμων» εξηγεί ο ΟΗΕ στον ιστότοπό του.

«Οι διοργανωτές της συνόδου έχουν ζητήσει να γίνουν νέες, μεγάλες επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της αγροτικής έρευνας και προκειμένου οι καλλιεργητές να έχουν διευρυμένη πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων και χρηματοδότησης» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης