Ολλανδία: «Εγκληματική βία» τα επεισόδια από διαδηλωτές κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 12:17
Ολλανδία: «Εγκληματική βία» τα επεισόδια από διαδηλωτές κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «εγκληματικά» τα επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα έπειτα από τα επεισόδια κατά τα οποία διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες -και σε μια περίπτωση μαχαίρια- εναντίον των αστυνομικών, ενώ σε μια άλλη περίπτωση πυρπόλησαν ένα κέντρο ιχνηλάτησης του Covid-19. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

«Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με διαδηλώσεις, αυτή είναι εγκληματική βία και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε» είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη Χάγη. Χθες ξέσπασαν συγκρούσεις με αστυνομικούς και λεηλασίες σε πολλές πόλεις της Ολλανδίας, στο περιθώριο των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο δήμος του Άμστερνταμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχουν συλληφθεί περίπου 100 διαδηλωτές, εκτιμώντας ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 1.500 άνθρωποι.

Στο Αϊντχόβεν, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Omroep Brabant. Πολλά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ εμπορικά καταστήματα και ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αϊντχόβεν λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι.

Το βράδυ του Σαββάτου, στο χωριό Ουρκ, πυρπολήθηκε ένα κέντρο ιχνηλάτησης του Covid-19. Από το βράδυ του Σαββάτου έχει επιβληθεί στην Ολλανδία απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (21:00-04:30), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 95 ευρώ.

Δείτε βίντεο του Ruptly από τα επεισόδια: 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 12:22