Τα εξωτερικά σημάδια και η γλώσσα του σώματος δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Περνά συνεχώς το χέρι του με νευρικότητα μέσα από τα μαλλιά του. Χάνει τον ειρμό των λέξεων που χρησιμοποιεί. Ξαφνικά, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, σταματά απότομα και βρίζει: «Θα προτιμούσα να με βρουν πεθαμένο σε ένα χαντάκι παρά να εκλιπαρώ στις Βρυξέλλες για μία νέα αναβολή του Brexit».

Γυρίζει απότομα και ρωτά την αστυνομικό που είναι πίσω του τι ώρα είναι. Όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε σύγχυση. Κάπως έτσι αρχίζει η ανταπόκριση της εφημερίδας «Le Monde» από το Λονδίνο, η οποία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και αντιδρά ο Μπόρις Τζόνσον το τελευταίο 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν πρέπει να αισθανόταν και πάρα πολύ καλά ο Βρετανός πρωθυπουργός την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου που βρέθηκε στην Υόρκη για μία επίσκεψη η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά έναρξης μιας εκλογικής καμπάνιας. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή η εκλογική εκστρατεία δεν έχει ακόμα επίσημα αρχίσει και αυτό είναι το πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μετά τα όσα έχουν συμβεί δεν έχει άλλη λύση από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Μπόρις Τζόνσον εισέπραξε άλλο ένα πολιτικό ράπισμα, το οποίο ήταν πολύ σοβαρό  διότι αφορά την οικογένειά του και συγκεκριμένα τον Τζο, τον μικρό αδελφό του, με τα ίδια ακριβώς μαλλιά, το ίδιο χρώμα όπως τα ξεραμένα στάχυα, αλλά και με μία σημαντική διαφορά. Ο Τζο είναι πολύ πιο αδύνατος. Πριν από λίγες εβδομάδες ο Μπόρις Τζόνσον τού είχε προσφέρει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού των Πανεπιστημίων. Την Πέμπτη το πρωί ο Τζο ανακοίνωσε μέσω Twitter πως όχι μόνο παραιτείται, αλλά και πως εγκαταλείπει την έδρα του βουλευτή των Συντηρητικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι κοινό μυστικό στο Westminster. Ο Τζο και ο Μπόρις έχουν εντελώς διαφορετικές θέσεις όσον αφορά στο Brexit. Ο μικρός αδελφός του πρωθυπουργού είναι από εκείνους που αποκαλούνται remainers. Υποστηρίζει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος. Ο Τζο επιθυμεί την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξηγώντας την πολιτική συμπεριφορά του αδελφού του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε: «Ο Τζο είναι ένα φανταστικό παιδί, δεν συμφωνεί μαζί μου ως προς την Ε.Ε., αλλά έτσι έχουν τα πράγματα στις οικογένειες. Το Brexit είναι ένα θέμα που μας διχάζει».

Ο ίδιος ο Τζο Τζόνσον, μέχρι και χθες υπουργός του αδελφού του, εξηγεί γιατί εγκατέλειψε το… πλοίο: «Είμαι διχασμένος μεταξύ της αφοσίωσης στην οικογένειά μου και του συμφέροντος της χώρας». Ο μικρός αδελφός του Μπόρις αναγνωρίζει πως ο πρωθυπουργός σε ηλικία 55 ετών αντιμετωπίζει μία κρίση απαξίωσής του χωρίς προηγούμενο μέσα στο ίδιο το κόμμα του. Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να καθαιρέσει από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών 20 μετριοπαθείς βουλευτές, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν μακρά ιστορία, διότι τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη στρατηγική του για το Brexit και το σύνθημά του «κάν’ το ή πέθανε».

«Πώς είναι δυνατόν ένας πολίτης να σας πιστέψει, όταν ο ίδιος ο αδελφός σας δεν ασπάζεται τη στρατηγική σας;» ρωτούν και μάλιστα τρεις φορές οι δημοσιογράφοι που ακολούθησαν τον Μπόρις Τζόνσον στην περιοδεία του στην Υόρκη. Ένας πολίτης ο οποίος περνούσε εκείνη την ώρα μπροστά του γυρίζει και φωνάζει στον Βρετανό πρωθυπουργό: «Θα έπρεπε να είστε στις Βρυξέλλες και να διαπραγματεύεστε κ. πρωθυπουργέ κι όχι να περιοδεύετε εδώ στην Υόρκη». Εκείνη την ώρα ο Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν στη μικρή κωμόπολη Wakefield, όπου αποφάσισε να κάνει μια βόλτα. Όπως φαίνεται, ήταν μία λανθασμένη απόφαση. Οι κάτοικοι της βορείου Αγγλίας, οι οποίοι όλως περιέργως στο γνωστό δημοψήφισμα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit, τώρα πια έχουν αλλάξει γνώμη και δεν έχασαν ευκαιρία να τη διατυπώσουν διά ζώσης στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατάφερε το ακατόρθωτο. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του. Βρίσκεται στριμωγμένος στα σχοινιά του πολιτικού ρινγκ, όπως και η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, αλλά πολύ πιο γρήγορα. Απώλεσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων και, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την υπόσχεση που είχε δώσει στους ψηφοφόρους του για ένα γρήγορο Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία. Η μόνη του ελπίδα είναι να κατορθώσει να προκηρύξει εκλογές πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου, να κερδίσει αυτήν την αναμέτρηση και μάλιστα με ικανή πλειοψηφία, έτσι ώστε να επιβάλει εκ νέου τη στρατηγική του.

Ωστόσο, έστω και αν η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ο Μπόρις Τζόνσον για να κηρύξει πρόωρες εκλογές χρειάζεται την ψήφο των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων. Δεν διαθέτει τέτοια πλειοψηφία, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Η Downing Street με επίσημη ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει πως η πρόταση για πρόωρες εκλογές θα κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πώς, άραγε, θα αντιδράσουν οι βουλευτές των Εργατικών, η ψήφος των οποίων είναι απαραίτητη έτσι ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές; Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το κόκκινο πανί για τους Συντηρητικούς και ο απόλυτος εχθρός των συντηρητικών ΜΜΕ στη Μεγάλη Βρετανία, το έχει ξεκαθαρίσει. Προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η διασφάλιση της υιοθέτησης νόμου έτσι ώστε να απαγορευθεί μία άτακτη έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αυτό το δεδομένο οι πολιτικοί αναλυτές στο Λονδίνο διερωτώνται αν η ικανοποίηση των απαιτήσεων του Εργατικού κόμματος είναι αρκετή ώστε να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου. Εάν θέλουμε να πιστέψουμε τις αποκαλύψεις της «Telegraph» που δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με τους βουλευτές του αποσχιστικού κόμματος της Σκωτίας, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία πρόταση για πρόωρες εκλογές πριν από τις 20 Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ονειρεύεται εδώ και δύο χρόνια τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ξέρει όμως πως εάν ροκανίσει για λίγο ακόμη τον χρόνο, τότε θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ενισχυθεί το Εργατικό κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, αντιμετωπίζει και έναν άλλο κίνδυνο. Η αδυναμία του να επιβάλει το Brexit έως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου θα έχει σύμφωνα με τους αναλυτές μεγάλο πολιτικό κόστος και θα ενισχύσει το περίφημο Brexti party του Νίγκελ Φάρατζ, εκτός εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός πάρει τη μεγάλη απόφαση και παραιτηθεί πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να μην εξαναγκαστεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να ταπεινωθεί ζητώντας νέα αναβολή του Brexit. Αν επαληθευτεί αυτή η πληροφορία που κυκλοφορεί στο Westminster, είναι ξεκάθαρο πως ο Μπόρις Τζόνσον σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την αναρρίχησή του στην εξουσία θα είναι πλέον ένας ανίσχυρος πολιτικός.

Πηγή: Le Monde

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης