Άγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν την Παρασκευή στην πετρελαιοπηγή αλ Γάνι της Λιβύης, όπου οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μετατρέπονται όλο και πιο συχνά σε στόχους, καθώς διάφορες οργανώσεις μάχονται για την εξουσία στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Οκτώ άνδρες που φρουρούσαν το κοίτασμα σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου (NOC) της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος επισήμανε πως μια στήλη καπνού υψωνόταν από την πετρελαιοπηγή, επικαλούμενος τις πρώτες πληροφορίες που έδωσαν οι φρουροί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πετρελαϊκές υποδομές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και τους στρατούς τους, που αναμετρώνται για την εξουσία στη Λιβύη τέσσερα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που είχε οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Εξαιτίας των συγκρούσεων, έχουν κλείσει δύο τερματικοί σταθμοί εξαγωγής αργού από τον Δεκέμβριο, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.

Εν μέσω της σύγκρουσης, κερδίζουν έδαφος και οι ισλαμιστές, που κατηγορούνται ότι έχουν καταλάβει δύο πετρελαιοπηγές, στο Μπάχι και στο Μαμπρούκ, στη Σύρτη. Σε άλλο ένα κοίτασμα, το Ντάρα, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές και μια δύναμη που έχει αναλάβει τη φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Λιβύη κήρυξε αναστολή λειτουργίας λόγω ανωτέρας βίας σε 11 πετρελαιοπηγές, στις οποίες η παραγωγή διακόπηκε εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης.

Τον περασμένο μήνα, ένοπλοι σκότωσαν 12 ανθρώπους νότια της Σύρτης, ανάμεσά τους δύο υπηκόους Φιλιππίνων και δύο υπηκόους της Γκάνας, έπειτα από μια έφοδο σε μια απομακρυσμένη πετρελαιοπηγή. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα περισσότερα από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν ή εκτελέστηκαν με πυροβόλα όπλα.

Η σημερινή παραγωγή αργού στη Λιβύη είναι περίπου 400.000 βαρέλια την ημέρα, είναι δηλαδή υποτετραπλάσια σε σύγκριση με το 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας αυτής κατέσχεσε μια μεγάλη ποσότητα όπλων που βρισκόταν αποθηκευμένη σε ένα κρησφύγετο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και συμπεριλάμβανε ημιαυτόματα επιθετικά τουφέκια Καλάσνικοφ, ρουκέτες και νάρκες.

Η Τυνησία διεξάγει μια εκστρατεία εναντίον οργανώσεων φανατικών ισλαμιστών που αναδύθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης του 2011, που ανέτρεψε τον πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Μοχάμεντ αλ Αρούι ανέφερε ότι κατασχέθηκε «μια μεγάλη ποσότητα επιθετικών τουφεκιών Καλάσνικοφ, εκτοξευτήρων ρουκετών και εκρηκτικών κοντά στη νότια πόλη Μπεν Γκερντάν» σε έφοδο του στρατού τη νύχτα της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου από τη γειτονική Λιβύη, όπου δρουν οργανώσεις οι οποίες ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον δύο ισλαμιστικές οργανώσεις δρουν στην Τυνησία, ενώ αναλυτές επισημαίνουν πως το ΙΚ επιδιώκει να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.

Η αστυνομία της Τυνησίας σκότωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δύο ισλαμιστές ενόπλους κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, όπου άνδρες του στρατού είχαν πέσει σε ενέδρες πρόσφατα.

Ανάμεσα στις οργανώσεις οι οποίες εμφανίστηκαν στην Τυνησία είναι η Άνσαρ αλ Σαρία, η οποία βρίσκεται στους καταλόγους με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που καταρτίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μετά την έφοδο που είχε εξαπολύσει το 2012 στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα.

Υπολογίζεται εξάλλου ότι πάνω από 3.000 Τυνήσιοι έχουν πάει για να ενταχθούν σε ισλαμιστικές οργανώσεις που πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ και η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν για να μεταφέρουν τον πόλεμο αυτό στην ίδια τη χώρα τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης