Οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες από τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 09:20
Οκτώ νεκροί και 1.340 τραυματίες από τις διαδηλώσεις στον Ισημερινό

Δώδεκα μέρες διήρκεσαν οι κινητοποιήσεις με σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στον Ισημερινό, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.340. Αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών της κρίσης οι Αρχές προχώρησαν σε 1.192 συλλήψεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε αρκετά υψηλότερο αριθμό συλλήψεων, οι οποίες ανήλθαν κατ’ αυτό σε 1.419. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 54 αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας.

Την κρίση προκάλεσε ο υπερδιπλασιασμός της τιμής των καυσίμων, εξαιτίας της κατάργησης μονομιάς της κρατικής επιδότησής της, που εφαρμοζόταν επί 40 χρόνια.

Το μέτρο εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να λάβει ένα δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ηρεμία άρχισε να αποκαθίσταται μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του κινήματος των αυτοχθόνων -το οποίο πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις- και του προέδρου, ο οποίος εν τέλει δέχθηκε να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα που καταργούσε τις επιδοτήσεις των καυσίμων.

Η οικονομική ζημία του Ισημερινού εξαιτίας της κρίσης υπολογίστηκε πως ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 10:40