Τις προϋποθέσεις που συνιστούν τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα – εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία – συγκεντρώνουν οι επιθέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου κατά της μειονότητας των Γεζίντι, συμπεραίνει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ.

Η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη, βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερα από 100 άτομα που φέρονται ως θύματα της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους – στα τέλη του καλοκαιριού – καθώς και μάρτυρες των εγκλημάτων των τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων φόνοι, βασανιστήρια, βιασμοί, εμπορία ανθρώπων και στρατολόγηση ανηλίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εμφανές πλαίσιο των επιθέσεων κατά των Γεζίντι δείχνει την πρόθεση της εξτρεμιστικής οργάνωσης να τους αφανίσει ως ομάδα, διευκρινίζεται στην έκθεση. Οι ερευνητές καταγγέλλουν ωστόσο τις ωμότητες που διαπράχθηκαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο και κατά άλλων ομάδων, ανάμεσά τους χριστιανοί, σιίτες Τούρκοι και Αρμένιοι, Κούρδοι και άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές αναφέρουν ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και τις συμμαχικές τους εθνοφυλακές κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης κατά του Χαλιφάτου, οι οποίες μπορεί επίσης να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης