Οι αμερικανικές μεταναστευτικές οδοί, ιδίως τα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, ήταν τον περασμένο χρόνο οι φονικότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Συνολικά, 810 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «επιχειρώντας να διασχίσουν ερήμους, ποταμούς ή απομακρυσμένες περιοχές σε διαφορετικές μεταναστευτικές οδούς στην αμερικανική ήπειρο το 2019», σύμφωνα με το δίκτυο Missing Migrants, του κέντρου αναλύσεων της μετανάστευσης του ΔΟΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, υπογραμμίζει ο οργανισμός σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, για τον «μεγαλύτερο αριθμό νεκρών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή» από τότε που ο ΔΟΜ άρχισε να περισυλλέγει αυτά τα δεδομένα το 2014. Σε διάστημα 6 ετών, 3.800 μετανάστες έχουν πεθάνει σε αυτές τις οδούς.

«Αυτοί οι αριθμοί μας θυμίζουν, με θλιβερό τρόπο, ότι η έλλειψη επιλογών για μια κινητικότητα ασφαλή και νόμιμη ωθεί τους ανθρώπους προς πιο αόρατους και επικίνδυνους δρόμους» και τους εκθέτει σε «πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Φρανκ Λάκζο, ο διευθυντής αυτού του κέντρου αναλύσεων.

Κάθε χρόνο από το 2014, ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνει επιχειρώντας να διασχίσει τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ αυξάνεται, υπογραμμίζει ο ΔΟΜ: 497 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2019, 2.403 σε διάστημα έξι ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο περιοχές είναι μεταξύ των πλέον φονικών:

Εκατόν εννέα θάνατοι καταγράφηκαν το 2019 στα νερά του Ρίο Γκράντε, τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, ήτοι μια αύξηση 26% από το 2018.

Στην έρημο της Αριζόνα έχασαν τη ζωή τους 171 άνθρωποι το 2019, μια αύξηση 29%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης