Ζυγίζοντας μόλις 9 κιλά, σε ηλικία 10 ετών, ο οργανισμός του μικρού Χασάν Μερζάμ Μουχαμάντ είναι τόσο πολύ εξασθενημένος από την πείνα, η οποία μαστίζει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη, που δεν μπορεί καν να περπατήσει.

Ο φόβος του λιμού στην Υεμένη αναδύεται, λένε τα Ηνωμένα Έθνη. Έκθεση του ΟΗΕ σήμερα επισημαίνει πως η Υεμένη επιστρέφει σε «ανησυχητικά» επίπεδα διατροφικής ανασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο γιος μου είναι άρρωστος και δεν ξέρω πού να τον πάω. Έχει πυρετό και δεν έχω τίποτα για να τον φροντίσω. Δεν μπορώ καν να βρω νερό», λέει η Ζάινα Μουχαμάντ, η μητέρα του Χασάν, που έχει επίσης 7 αδέλφια. «Μερικές φορές, περνούν μέρες χωρίς να πλενόμαστε».

Οι περιορισμοί για τον νέο κορωνοϊό, η οικονομική κρίση, οι επιδρομές ακριδών, οι πλημμύρες και η σημαντική υποχρηματοδότηση της οικονομικής βοήθειας που αναμενόταν φέτος επιδεινώνουν την ήδη ζοφερή κατάσταση πείνας, έπειτα από 5 χρόνια πολέμου.

Έχοντας εκτοπιστεί πέντε φορές εξαιτίας του πολέμου, η οικογένεια του Χασάν ζει τώρα στη Χάτζα, μία από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας, χωρίς κανένα εισόδημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πολεμικά αεροσκάφη κάνουν κύκλους από πάνω μας, τα οπλικά συστήματα των Χούτι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε», αναφέρει η Ζάινα.

Η νοσοκόμα Μακίεχ αλ Ασλάμι υποδέχθηκε στην κλινική που διευθύνει τον Χασάν, τον οποίο μετέφερε εκεί στην αγκαλιά ο πατέρας του, καθώς το αγόρι δεν μπορούσε να περπατήσει ή να αντιδράσει.

«Ο Χασάν δεν έχει προβλήματα υγείας. Το πρόβλημά του είναι η πείνα», επισημαίνει. «Όπως όλα τα παιδιά, ο Χασάν έχει ανάγκη να παίξει, να πάει σχολείο… Είναι σαν να βρίσκεται κλεισμένος σε ένα κλουβί, με την πείνα να εντείνει την κατάθλιψη».

Έπειτα από νοσηλεία λίγων ημερών ο Χασάν μπόρεσε να περπατήσει ξανά. «Επιστρέφει ξανά στη ζωή», τονίζει η αλ Ασλάμι, που είναι και η ίδια εξουθενωμένη από την πείνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης