Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει από τον Δεκέμβριο την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να γλιτώσουν από τη βία διπλασιάστηκε σε μόλις μία εβδομάδα και ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 60.000, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μόνο τη 13η Ιανουαρίου 10.000 άνθρωποι διέσχισαν τον ποταμό Ουμπάνγκι για να βρουν καταφύγιο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της UNHCR Μπόρις Τσεσίρκοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η κατάσταση έχει… επιδεινωθεί» σημείωσε. «Αυτό που ακούμε από (πρόσφυγες) είναι ότι κάποιοι από αυτούς αποχωρίστηκαν αγαπημένα τους πρόσωπα, κάποιοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν και ότι οι επιθέσεις έχουν ενταθεί» πρόσθεσε.

Η UNHCR «ζητεί άμεσο τερματισμό όλων των βιαιοτήτων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των προσφύγων έχει καταφύγει στη ΛΔ Κονγκό, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 50.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν μήνα, 9.000 άνθρωποι από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέφυγαν επίσης στο Κονγκό, το Τσαντ και το Καμερούν.

Παράλληλα σε περίπου 58.000 ανέρχονται οι εκτοπισμένοι στην ίδια τη χώρα, σύμφωνα με την επιτροπή που είναι αρμόδια για τις μετακινήσεις πληθυσμών, διευκρίνισε επίσης ο εκπρόσωπος.

Η πρόσβαση σε πολλούς από τους πρόσφυγες αυτούς στη ΛΔ Κονγκό είναι δύσκολη και η UNHCR αναζητεί τρόπους για την κινητοποίηση περισσότερων πόρων και τη ρύθμιση της αερομεταφοράς προμηθειών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι οι βιαιότητες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παράδοση βοήθειας, αποκόπτοντας από την ανθρωπιστική βοήθεια 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους στην πρώην γαλλική αποικία.

Στις 19 Δεκεμβρίου, οκτώ ημέρες πριν από τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, ένας συνασπισμός έξι εκ των πλέον ισχυρών ενόπλων οργανώσεων που ελέγχουν τα δύο τρίτα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2013 ανακοίνωσαν επίθεση για να εμποδίσουν την επανεκλογή του Φοστέν Αρσάνζ Τουαντέρα.

Αυτός ανακοίνωσε την επανεκλογή του στις 4 Ιανουαρίου έπειτα από μια εκλογική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίστηκε πολύ αμφιλεγόμενη από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την οποία αριθμός μικρότερος από έναν ψηφοφόρο στους δυο που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπόρεσε να ψηφίσει λόγω της έλλειψης ασφάλειας στη χώρα εκτός της πρωτεύουσας Μπανγκί.

Την Τετάρτη, οι αντάρτες πραγματοποίησαν μια πρώτη επίθεση στα περίχωρα του Μπανγκί. Η επίθεση αυτή απωθήθηκε, αλλά προκάλεσε τον θάνατο ενός κυανόκρανου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10 ενόπλων στις τάξεις των επιτιθέμενων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης