Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών σε όλον τον κόσμο ανήλθε εφέτος στα 272 εκατομμύρια, δηλαδή 51 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη (82 εκατομμύρια) και στη Βόρεια Αμερική (59 εκατομμύρια). Ακολουθούν η βόρεια Αφρική και η δυτική Ασία, με 49 εκατομμύρια μετανάστες η καθεμία, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία πληθυσμού στο τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν το 3,5% του πληθυσμού παγκοσμίως, από 2,8% το 2000.

«Τα στοιχεία αυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τον σημαντικό ρόλο των μεταναστών και των μεταναστεύσεων στην ανάπτυξη των χωρών, τόσο εκείνων απ’ όπου προέρχονται (οι μετανάστες) όσο και των χωρών προορισμού τους» ανέφερε ο Λιου Ζεμίν, υπεύθυνος της υπηρεσίας πληθυσμού του ΟΗΕ.

Η διευκόλυνση της συντεταγμένης και ασφαλούς μετανάστευσης συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει θέσει ο ΟΗΕ, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι μισοί από τους 272 εκατομμύρια μετανάστες ζουν σε 10 χώρες: στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι ΗΠΑ με 51 εκατομμύρια (το 19% του συνόλου). Ακολουθούν η Γερμανία και η Σαουδική Αραβία (13 εκατομμύρια η καθεμία), η Ρωσία (12 εκατομμύρια), η Βρετανία (10 εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (9 εκατ.), η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία (8 εκατ. η καθεμία) και η Ιταλία (6 εκατομμύρια).

Όσον αφορά στις χώρες προέλευσης, προηγείται η Ινδία, καθώς 18 εκατομμύρια πολίτες της ζουν στο εξωτερικό και ακολουθούν το Μεξικό (12 εκατ.), η Κίνα (11 εκατ.), η Ρωσία (10 εκατ.) και η Συρία (8 εκατ.).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης