Έπειτα από μήνες που η θέση έμενε κενή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε την Παρασκευή τον Σενεγαλέζο διπλωμάτη Αμπντουλαγέ Μπατιλί ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία.

Ο Σενεγαλέζος πρώην υπουργός έχει διατελέσει εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην κεντρική Αφρική, ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για τη Μαδαγασκάρη και αναπληρωτής ειδικός εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προκάτοχός του, ο Σλοβάκος Γιαν Κούμπις, είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο. Έκτοτε η θέση παρέμενε κενή, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η έγκριση του οποίου απαιτείται, είχε απορρίψει πολλές προτάσεις του Γκουτέρες.

Πριν μερικές ημέρες διπλωματικές πηγές είχαν δηλώσεις ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν συμφωνήσει στο όνομα του Μπατιλί, αλλά η κυβέρνηση στην Τρίπολη είχε «επιφυλάξεις».

Ο διορισμός του νέου απεσταλμένου είναι σημαντικός καθώς ο ΟΗΕ επιδιώκει να οργανώσει μια διαδικασία μεσολάβησης μεταξύ των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων στη Λιβύη προκειμένου να συμφωνηθεί ένα συνταγματικό πλαίσιο και να διεξαχθούν εκλογές, την ώρα μάλιστα που στα τέλη Ιουλίου νέες συγκρούσεις συγκλόνισαν την Τρίπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011: η μία έχει έδρα της στην Τρίπολη και επικεφαλής της είναι ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά από τις αρχές του 2021. Μία άλλη υπό τον Φάτι Μπασάγα δημιουργήθηκε τον Μάρτιο, έχοντας τη στήριξη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης