Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης των τελευταίων 50 χρόνων, προειδοποίησε ο ΟΗΕ και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να δράσουν γρήγορα για να αποφύγουν την καταστροφή.

Απαιτούνται επειγόντως καλύτερες κοινωνικές προστασίες για τους φτωχούς, καθώς η επικείμενη ύφεση μετά την πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να θέσει τη βασική διατροφή πέρα ​​από τις δυνατότητές τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι υπάρχει μια επικείμενη παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες» και πρόσθεσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις των προσπαθειών μας για τον έλεγχο της πανδημίας» είπε ο ίδιος.

Παρόλο που οι συγκομιδές των βασικών καλλιεργειών συνεχίζονται και οι απαγορεύσεις των εξαγωγών και ο προστατευτισμός έχουν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, οι χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας και η επακόλουθη ύφεση δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές. Ο Γκουτέρες προειδοποίησε: «Ακόμα και σε χώρες με άφθονο φαγητό, βλέπουμε κινδύνους διακοπής στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων». Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν φέτος να πέσουν σε ακραία φτώχεια λόγω της πανδημίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι ακόμα χειρότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Maximo Torero, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα συστήματα τροφίμων στον κόσμο απειλούνται διαφορετικά από τα τελευταία χρόνια, καθώς η πανδημία και τα lockdowns εμποδίζουν την ικανότητα των ανθρώπων να συλλέγουν, να αγοράζουν και να πωλούν τρόφιμα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε. «Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική επισιτιστική κρίση από αυτές που έχουμε δει».

Η αύξηση της ανεργίας και η απώλεια εισοδήματος που συνδέονται με τα lockdowns καθιστούν επίσης την προμήθεια τροφής δύσκολη για πολλούς εργαζόμενους ανθρώπους. Αν και οι παγκόσμιες αγορές έχουν παραμείνει σταθερές, η τιμή των βασικών τροφίμων έχει αρχίσει να αυξάνεται σε ορισμένες χώρες.

Τα lockdowns επιβραδύνουν τις συγκομιδές, ενώ εκατομμύρια εποχιακοί εργάτες δεν μπορούν να εργαστούν. Τα απόβλητα τροφίμων έχουν φθάσει σε καταστροφικά επίπεδα, με τους αγρότες να αναγκάζονται να απορρίπτουν αναλώσιμα προϊόντα ως αποτέλεσμα προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και στη βιομηχανία κρέατος τα εργοστάσια έχουν κλείσει σε ορισμένες χώρες. Οι επιπρόσθετοι αντίκτυποι της κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης θα επιδεινώσουν τη ζημιά και θα προκαλέσουν τρομερή πείνα σε εκατομμύρια, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Η πανδημία κινδυνεύει να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες για την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φτώχεια και τη βελτίωση της πρόσβασής τους σε υγιεινά τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης