Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ εξοντώνει συστηματικά χιλιάδες κρατουμένους, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν τον πρόεδρο της Συρίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατούμενοι στη Συρία έχουν βασανιστεί, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους από έλλειψη τροφής, νερού ή ιατρικής φροντίδαςΑπό τα πυρά των ερευνητών του ΟΗΕ δεν ξεφεύγουν και οι αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγορούνται, όπως και το κυβερνητικό στρατόπεδο, για εγκλήματα πολέμου.

Πολλοί κρατούμενοι του συριακού καθεστώτος έχουν βασανιστεί, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ άλλοι έχασαν τη ζωή τους από έλλειψη τροφής, νερού ή ιατρικής φροντίδας. Τα ευρήματα της έρευνας προέρχονται κυρίως από εκατοντάδες συνεντεύξεις με μάρτυρες και καλύπτουν ολόκληρη την περίοδο από την αντικυβερνητική εξέγερση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

Χιλιάδες κρατούμενοι, στα χέρια και των δύο στρατοπέδων στη Συρία, έχουν πεθάνει ενώ κρατούνταν από τους αντιπάλους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι κρατούμενοι του καθεστώτος Άσαντ.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αντάρτες κατηγορούνται για βία κατά κρατουμένων, ωστόσο ο όγκος των κρατουμένων από πλευράς καθεστώτος είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος.

Από τον Μάρτιο του 2011, χιλιάδες άμαχοι πολίτες συνελήφθησαν ως συμπαθούντες την αντιπολίτευση ή ως μη αρκετά αφοσιωμένοι στον καθεστώς του προέδρου Άσαντ.

Οι περισσότεροι τεκμηριωμένοι θάνατοι οι οποίοι έχουν τεκμηριωθεί καταγράφονται σε τοποθεσίες τις οποίες ελέγχουν οι συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Η συριακή κυβέρνηση κατηγορείται ότι γνώριζε τον κίνδυνο για τη ζωή των κρατουμένων από τις εξοντωτικές συνθήκες στις οποίες τους κρατούσε, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τον πιθανό θάνατό τους.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι μια τέτοια πρακτική σε κρατικό επίπεδο ισοδυναμεί με μαζική εξόντωση και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι Σύροι αντάρτες, με τη σειρά τους, κατηγορούνται ότι έχουν εκτελέσει όμηρους στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού.

Αναφέρεται επίσης ότι το Ισλαμικό Χαλιφάτο κρατεί άγνωστο αριθμό κρατουμένων σε κέντρα κράτησης, όπου τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις αποτελούν ρουτίνα.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει κοστίσει τουλάχιστον 250.000 ζωές τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια.

Περίπου 4,6 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ άλλα 13,5 εκατομμύρια Σύροι εντός της χώρας χρήζουν ανθρωπιστικής αρωγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης