Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε σήμερα τα μέλη του Οργανισμού να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την παλαιστινιακή υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), ανοίγοντας τις εργασίες, στη Νέα Υόρκη, μιας διάσκεψης δωρητών.

Η διάσκεψη αυτή διεξάγεται την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν στο Μπαχρέιν το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου τους για το Μεσανατολικό, με στόχο τη συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διεθνείς επενδύσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε διάστημα δέκα ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον διέκοψε πριν από περίπου έναν χρόνο τη χρηματοδότηση της UNRWA και ζήτησε τη διάλυση της υπηρεσίας, εκτιμώντας ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του Ισραήλ και την έναρξη της ισραηλινοαραβικής διένεξης.

«Σήμερα, ζητώ ταπεινά από όλους τους δωρητές να συνεχίσουν να στηρίζουν την UNRWA στο ίδιο επίπεδο με πέρσι», είπε ο Γκουτέρες. «Ξέρουμε τι διακυβεύεται: η εκπαίδευση μισού εκατομμυρίου παιδιών, 8 εκατομμύρια ιατρικές εξετάσεις ετησίως και η χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Μόνο στη Γάζα, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εξαρτώνται από την UNRWA για να τραφούν», υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας.

Πέρσι η UNRWA κατάφερε, χάρη στις πρόσθετες δωρεές από τις χώρες μέλη και στην εξοικονόμηση χρημάτων που έκανε να καλύψει μια «τρύπα» ύψους 446 εκατομμυρίων δολαρίων. Για το 2019 ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο 1,2 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπηρεσία αυτή ιδρύθηκε το 1949. Διαχειρίζεται τα σχολεία και παρέχει ιατρική βοήθεια σε περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διαφωνούν με το γεγονός ότι τα παιδιά των Παλαιστινίων προσφύγων μπορούν να αποκτούν και αυτά καθεστώς πρόσφυγα και θέλουν να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που επωφελούνται από τη βοήθεια της UNRWA, κάτι που οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης