Η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Μεξικό και η Ινδία εξελέγησαν χθες Τετάρτη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κράτη μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2021-2022, ενώ ο Καναδάς απέτυχε εκ νέου να εξασφαλίσει μια έδρα, γνωστοποίησε ο ΟΗΕ.

Για τη μοναδική έδρα που αντιστοιχεί στην αφρικανική ήπειρο, Τζιμπουτί και Κένυα θα υποχρεωθούν σε δεύτερο γύρο, σήμερα Πέμπτη. Για να την καταλάβει, η υποψήφια χώρα θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μοναδικές υποψήφιες για τις περιοχές τους, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ήταν αντίστοιχα η Ινδία, η οποία έλαβε 184 ψήφους, και το Μεξικό, που έλαβε 187 από τις 192 ψήφους που κατατέθηκαν.

Ο Καναδάς, ο οποίος εντάσσεται στην ομάδα της δυτικής Ευρώπης και άλλων κρατών, ηττήθηκε από τη Νορβηγία (130 ψήφοι) και την Ιρλανδία (128, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ψήφων για την εκλογή στο ΣΑ). Ο Καναδάς είχε ηττηθεί επίσης το 2010, σε εκείνη την περίπτωση από την Πορτογαλία.

Μεταξύ των υποψηφίων κρατών για την εκπροσώπηση της αφρικανικής ηπείρου, η Κένυα έλαβε 113 ψήφους, το Τζιμπουτί 78.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει 15 κράτη μέλη, πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα, τα οποία ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε χρόνο.

Στη διαδικασία που διεξήχθη χθες, τα κράτη μέλη της ΓΣ εξέλεξαν επίσης επόμενο πρόεδρο του σώματος για την 75η περίοδό του (2020-2021) τον τούρκο διπλωμάτη καριέρας, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, τον μοναδικό υποψήφιο. Έλαβε 178 από τις 192 ψήφους που κατατέθηκαν.

Τα νέα κράτη μη μόνιμα μέλη αρχίζουν τη διετή τους θητεία στο ΣΑ την 1η Ιανουαρίου.

Αφού συνεδρίαζαν μέσω βιντεοδιασκέψεων από τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, φορώντας μάσκες και τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, επέστρεψαν στην αίθουσα της ΓΣ για να ψηφίσουν, μυστικά, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua, Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης