Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εξέφρασε σήμερα την ανησυχία ότι το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει περαιτέρω βία και είπε ότι έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την προστασία και την αρωγή στα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Κρίστιαν Σόντερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο των ΗΠΑ το οποίο δεν θα επιτρέπει το δικαίωμα επιστροφής (των Παλαιστινίων προσφύγων), είπε πως το δικαίωμα αυτό έχει «κατοχυρωθεί στο διεθνές δίκαιο σε πολλά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οπωσδήποτε έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι το (σχέδιο των ΗΠΑ) θα έχει αποτέλεσμα την κλιμάκωση των συγκρούσεων, της βίας», δήλωσε ο Σόντερς σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες προστρέχουν επίσης σε εμάς για να τους παράσχουμε διαβεβαιώσεις σε εποχές όπως αυτή, όταν τα δικαιώματα και η ασφάλειά τους τίθενται υπό απειλή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την Τρίτη ((28/1) ένα πολύ ευνοϊκό προς το Ισραήλ ειρηνευτικό σχέδιο, επιτρέποντάς του να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αρνήθηκαν αμέσως να διαπραγματευθούν σε αυτή τη βάση.

Το αμερικανικό σχέδιο προτείνει να δημιουργηθεί η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στο Αμπού Ντις, προάστιο της Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν το σύνολο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους που θέλουν να εγκαθιδρύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σχέδιό του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει επίσης την προσάρτηση του συνόλου των ισραηλινών οικισμών καθώς και της κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη από το 1967 Δυτική Όχθη.

Η UNRWA, που παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε 5,6 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, έκανε έκκληση για δωρεές 1,4 δισ. δολαρίων (1,3 δισ. ευρώ) φέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης