Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την Τρίτη μια απόφαση με την οποία καλούνται οι σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης να αποσυρθούν από τις ζώνες που έχουν καταλάβει, ενώ επιβάλλονται και κυρώσεις σε βάρος τους, μεταξύ των οποίων και εμπάργκο στην πώληση όπλων.

Οι 14 από τις 15 χώρες του Σ.Α. υπερψήφισαν την απόφαση, ενώ η Ρωσία απείχε, επειδή οι δικές της προτάσεις δεν συμπεριελήφθησαν στο κείμενο που είχαν υποβάλει η Ιορδανία και οι χώρες του Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση καλεί «όλες τις πλευρές» να διαπραγματευτούν το συντομότερο δυνατόν την «ταχεία διακοπή» των εχθροπραξιών. Ωστόσο, δεν επιβάλλει στον συνασπισμό των αραβικών χωρών που μάχεται τους Χούτι να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές που συνεχίζονται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες.

Το Συμβούλιο είχε περιοριστεί μέχρι χθες να διακηρύττει την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία. Με το χθεσινό ψήφισμά του, καλεί τις εμπόλεμες πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους και αναθέτει στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν «να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές του για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση» των πολιτών.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι καλούνται να σταματήσουν «άμεσα και άνευ όρων» τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπροσθέτως, επιβάλλεται εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τους Χούτι και τους συμμάχους τους.

Οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ, ιδίως οι γείτονες της Υεμένης, θα μπορούν να επιθεωρούν φορτία για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν όπλα για τη χώρα αυτή.

Το Συμβούλιο επέβαλε επίσης κυρώσεις (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετάβασης στο εξωτερικό) στον ηγέτη των σιιτών ανταρτών, τον Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, και στον Άχμεντ Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, τον γιο του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Διπλωμάτες του Συμβουλίου εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί για την επιτυχία των μέτρων αυτών. Υπενθύμισαν μεταξύ άλλων ότι στην Υεμένη υπάρχουν ήδη 40 εκατομμύρια όπλα όλων των διαμετρημάτων και ότι οι Χούτι δεν φημίζονται για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ούτε διαθέτουν σημαντικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες χώρες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα προτιμούσε «το εμπάργκο όπλων να είναι πλήρες», δηλαδή να αφορά όλες τις εμπόλεμες πλευρές και όχι μόνο τους Χούτι. «Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσουμε την κλιμάκωση της σύρραξης» είπε. «Από το χάος της Υεμένης επωφελούνται οι τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα, πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης