Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εννοεί να διατηρήσει την πολιτική αποστολή αρωγής στο Αφγανιστάν στη χώρα, παρά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του NATO που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Γενικού του Γραμματέα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το γεγονός ότι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων «θα έχει αντίκτυπο στη χώρα στο σύνολό της είναι ξεκάθαρο και ολοφάνερο», αναγνώρισε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συνεχίσουμε να μελετάμε την κατάσταση, αλλά το έργο μας στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

«Ο ΟΗΕ είναι παρών στον τομέα της ανθρωπιστικής (βοήθειας και της) ανάπτυξης στο Αφγανιστάν εδώ και πάρα πολύ καιρό, και θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τον αφγανικό λαό», υποσχέθηκε, διευκρινίζοντας πως η αποστολή του Οργανισμού θα «συνεχίσει να προσαρμόζεται στην κατάσταση στο πεδίο».

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) είναι – συγκριτικά – μικρή πολιτική αποστολή, χωρίς κυανόκρανους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάρτιο, ο ΟΗΕ διαθέτει δύο απεσταλμένους για την ασιατική χώρα.

Στη Ντέμπορα Λάιονς, την Καναδή επικεφαλής της UNAMA, η οποία αντιπροσώπευε μέχρι στιγμής τον Οργανισμό σε πολιτικό επίπεδο, προστέθηκε ο Ζαν Αρνό, ο Γάλλος που ονομάστηκε τον Μάρτιο ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν.

Καθήκον αυτού του τελευταίου είναι να συμβάλλει να βρεθεί «πολιτική λύση στη σύρραξη», συνεργαζόμενος στενά με την UNAMA και εταίρους στην περιοχή, διευκρίνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοινώνοντας τον διορισμό του.

Η UNAMA απασχολεί περίπου 1.200 υπαλλήλους στο Αφγανιστάν, στη μεγάλη πλειονότητά τους αφγανικής υπηκοότητας. Συνολικά, αν αθροιστούν όλοι οι εργαζόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ που είναι παρούσες στη χώρα, η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών φθάνει γύρω στους 4.000 ανθρώπους, εκ των οποίων το 75% και πλέον είναι Αφγανοί.

«Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν είναι ειδική πολιτική αποστολή (…), όχι στρατιωτική αποστολή», επισήμανε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σκοπό έχει να βοηθήσει τη χώρα στα πεδία «του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διακυβέρνησης, δεν θεωρείται πως συνεισφέρει σε θέματα ασφαλείας», συνέχισε. «Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους πως η αποχώρηση (των ξένων στρατευμάτων) δεν σημαίνει ότι ο ΟΗΕ θα αντικαταστήσει τις ΗΠΑ, το NATO και τους άλλους. Δεν είναι ρεαλιστικό αυτό».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης