Έτος προσφυγιάς

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016, 09:30
Έτος προσφυγιάς
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από πολεμικές συρράξεις και διώξεις σε όλο τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φθάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια.

​Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011
Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, παγκοσμίως.

Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

Ο αριθμός των προσφύγων, δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων, που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ.

Κόσμος ανισοτήτων

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατ. άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρυσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι «ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας».

«Ζούμε σ' έναν κόσμο ανισοτήτων. Υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και ως εκ τούτου είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να κατευθυνθούν σ' έναν πιο ασφαλή χώρο» σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016, 11:37