Οι συγκρούσεις στη Λιβύη και οι παραβιάσεις στο εμπάργκο όπλων έχουν μετατρέψει τη βορειοαφρικανική χώρα στη «μεγαλύτερη ανεξέλεγκτη αποθήκη πυρομαχικών στον κόσμο», δήλωσε χθες αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Γιακούμπ Ελ Χίλο, αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ανέφερε σε μέσα ενημέρωσης πως εκτιμώμενοι 150.000 με 200.000 τόνοι πυρομαχικών υπάρχουν σε όλη τη Λιβύη, επικαλούμενος πρόσφατα ευρήματα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Δράση κατά των Ναρκών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας ζωντανά μέσω τηλεδιάσκεψης από την πρωτεύουσα Τρίπολη, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε ιδιαίτερο λόγο για τον τεράστιο αριθμό drones που πετούν στον εναέριο χώρο της Λιβύης, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι «το μεγαλύτερο θέατρο στον κόσμο για τη χρήση της τεχνολογίας drone».

Ερωτηθείς ποιες χώρες στέλνουν τα drones, ο Ελ Χίλο απάντησε πως πιστεύει πως «όλοι έχουν κάτι που πετά στον λιβυκό ουρανό». 

Σημείωσε ότι λόγω της εισροής όπλων οι επιθέσεις εναντίον αμάχων και υποδομών έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2019, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του περασμένου έτους περισσότεροι από 345.000 άνθρωποι παρέμειναν εκτοπισμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον περίπου 900.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας, εκ των οποίων 212.000 είναι γυναίκες και 268.000 παιδιά.

Την Κυριακή, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ανθρωπιστικής δράσης για τη χώρα για το έτος 2020, μέσα από το οποίο αναζητούνται 115 εκατομμύρια δολάρια για τους «πιο ευάλωτους» πληθυσμούς στη χώρα, συμπλήρωσε ο Ελ Χίλο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης