Η συντριπτική πλειοψηφία των νεαρών Σομαλών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της μικρής χώρας στην Ανατολική Αφρική, θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, η οποία μαστίζεται από συγκρούσεις και φτώχεια, αναφέρει τη Δευτέρα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Στη σχετική έρευνα για τη Σομαλία, των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εμφανίζονται τα δύο τρίτα των νέων κάτω των 30 ετών, που αντιπροσωπεύουν το 70% του πληθυσμού, να επιθυμούν την έξοδό τους από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται, αναφέρει ο ΟΗΕ, που θεωρεί ότι το ποσοστό ανεργίας σε αυτή τη χώρα, είναι το υψηλότερο στον κόσμο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι οι άνθρωποι που ήδη έχουν εγκαταλείψει τη Σομαλία, ενδεχομένως να φτάνουν και το 1,5 εκατομμύριο και έχουν φύγει λόγω του πολέμου και της πείνας που ακολούθησαν την πτώση του δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991.

Περισσότερα από 600.000 Σομαλοί ζουν ήδη σε καταυλισμούς προσφύγων στις γειτονικές χώρες ενώ κάπου 53.000 Σομαλοί προσπάθησαν πέρυσι να διασχίσουν τον Κόλπο του Άντεν στην Υεμένη αλλά εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, έχασαν τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, κατά την τελευταία δεκαετία, δαπανήθηκαν 55 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Σομαλία, με τον διεθνή οργανισμό να καλεί για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα ώστε να ενισχυθεί η νεολαία.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης