Αφού απαγόρευσε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης πριν μερικούς μήνες, ο ΟΗΕ στρέφεται στην πράσινη ενέργεια με 193 ηλιακά πάνελ που τοποθέτησε στην οροφή της έδρας του στο ανατολικό Μανχάταν της Νέας Υόρκης, τα οποία θα εγκαινιαστούν την Τρίτη από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου τα δώρισε.

Η εγκατάσταση αυτή -ένα ηλιακό πάνελ για κάθε χώρα μέλος του ΟΗΕ-γίνεται την ώρα που το κυρίαρχο θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού την επόμενη εβδομάδα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία πρώτη σύνοδος στην οποία συμμετείχαν νέοι από όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, ενώ αύριο Δευτέρα είναι προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των ηγετών στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν νέες δεσμεύσεις από τις χώρες. Εξάλλου σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιούνται πολλές ομιλίες και διπλωματικές συναντήσεις για το θέμα.

Το «ηλιακό πάρκο Γκάντι» εγκαταστάθηκε στον 5ο όροφο του κτηρίου του ΟΗΕ, όμως δεν θα παράγει επαρκή ενέργεια για να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του τεράστιου συγκροτήματος. Τα πάνελ θα παράγουν 86.000 κιλοβατόρες ανά έτος, ενώ η μείωση της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου που θα προσφέρουν θα ισοδυναμεί με τη φύτευση 1.008 δέντρων σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με Ινδούς διπλωμάτες.

Σύμφωνα με ινδικά μέσα ενημέρωσης, η επένδυση αυτή κόστισε ένα εκατομμύριο δολάρια και έχει στόχο να τιμήσει τα 150α γενέθλια του Μαχάτμα Γκάντι, που γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο, έπειτα από προτροπή της πρώην προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, της Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα από τον Ισημερινό, ο ΟΗΕ απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών μίας χρήσης στην έδρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης