Oι καταστροφικοί βομβαρδισμοί των αεροπορικών δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άμαχοι και προ πάντων παιδιά καταδικάζονται σε έγγραφο του ΟΗΕ που διέρρευσε και το οποίο καλεί να συμπεριληφθεί το Ριάντ και οι σύμμαχοι του Οίκου των Σαούντ, στο μαυροπίνακα των χωρών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών.

Το απόρρητο έγγραφο 41 σελίδων- που δεν έχει ακόμα υποβληθεί επίσημα από το γγ του ΟΗΕ – αποκαλύφθηκε από το Reuters και το αμερικάνικο περιοδικό Foreign Policy (FP) κατηγορεί την Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον Κόλπο, ως υπεύθυνους για τους αποδεδειγμένους θανάτους 349 παιδιών και τους τραυματισμούς άλλων 333.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση του ΟΗΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον επόμενο μήνα, περιμένει την έγκριση του γγ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες. Την έκθεση έχει συντάξει η Virginia Gamba ειδική του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα παιδιά σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων.

Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το “FP” «η Γκάμπα έχει ειδοποιήσει του υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ και προτείνει η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Σουδάν, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ότι θα πρέπει να ενταχθούν στη μαύρη λίστα των απεχθών κρατών που ευθύνονται για τον φόνο και τραυματισμό παιδιών».

Αυτή την εποχή, «είναι γνωστές οι πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ να απέχει από οποιεσδήποτε καταδικαστικές αποφάσεις για βιαιοπραγίες που διαπράττουν χώρες φιλικά προσκείμενες σε αυτές. Γι’ αυτό –σύμφωνα με το δημοσίευμα- η Γκάμπα δήλωσε στο περιοδικό πως «η έκθεση χρειάζεται επεξεργασία στις λεπτομέρειες, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τις αμερικάνικες πιέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης