Aρχαίοι αμφορείς ελληνικής προέλευσης που χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκαν στην Οδησσό από Ουκρανούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», η ακριβής περιοχή αυτής της ανακάλυψης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Ωστόσο οι στρατιώτες δήλωσαν ότι ανακάλυπταν «κάθε μέρα» θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός αρχαιολογικά πλούσιου περιβάλλοντος, τα οποία παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άθικτα δοχεία του 4ου – 5ου αι. π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν το μονοπώλιο των χαρακωμάτων και των ανακαλύψεων αρχαίων αντικειμένων. Απασχολημένοι με την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την αρχή της ρωσικής εισβολής, ανακάλυψαν έκπληκτοι, στο τέλος των φτυαριών τους, δύο κεραμικά δοχεία, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία της μονάδας.

Μπορεί αυτά τα σχεδόν άθικτα δοχεία (ο ένας από αυτούς έχει χάσει μια λαβή) να μη συναγωνίζονται τα ζωγραφισμένα αγγεία των ετρουσκικών τάφων, ωστόσο αποτελούν ένα εκπληκτικό εύρημα.

Μάλιστα, οι στρατιώτες ανέφεραν ότι ανακάλυπτα καθημερινά θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός πλούσιου αρχαιολογικά περιβάλλοντος. Όλα τα λείψανα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

«Απομεινάρια» αρχαίας ελληνικής αποικίας

Εξαιτίας του πολέμου, ο αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε στα χαρακώματα δεν πρόκειται να μελετηθεί σύντομα ή να ανασκαφεί. Πρόκειται ίσως για μια αποικία Ελλήνων στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτοί οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά υγρών προϊόντων, όπως το κρασί και το λάδι.

Οι Έλληνες συναλλάσσονταν με τους Σαρμάτες, τους Κιμμέριους και συγκεκριμένα τους Σκύθες που, όπως και η Ουκρανία, παρείχαν μια ποσότητα σιταριού.

Όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή, τόσο μεγαλώνει ο φόβος για τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας. Τα αμυντικά και οχυρωματικά έργα μπορούν επίσης να βλάψουν ή και να καταστρέψουν ένα πολύτιμο αρχαιολογικό χώρο ή να παραδοθούν σε αρχαιοκάπηλους.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ουνέσκο κάλεσε Ρώσους και Ουκρανούς να σεβαστούν τη Συμφωνία της Χάγης, του 1954, για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, σε περίπτωση πολέμου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης