Στο ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο αναζητά όπως και το Open Arms ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβαστούν οι 356 μετανάστες που έχει διασώσει – κάποιους από τους οποίους πριν 11 ημέρες -, επικρατεί αβεβαιότητα, αλλά η κατάσταση παραμένει ήρεμη,

«Πότε θα φτάσουμε;», «πού πάμε;», ρωτούν τακτικά οι μετανάστες στη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προς το παρόν η ψυχολογική τους κατάσταση παραμένει καλή, οι άνθρωποι συνεργάζονται», επεσήμανε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής της αποστολής των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) που βρίσκεται στο πλοίο, το οποίο έχει ναυλώσει η μη κυβερνητική οργάνωση μαζί με τη SOS Mediterranee.

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα διαρκέσει τόσο και δεν είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε.

Την Κυριακή οι μετανάστες μπόρεσαν να πλυθούν. Το μεγάλο, κόκκινο πλοίο διαθέτει έξι ντουσιέρες για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι πέντε και συνοδεύουν τέσσερα παιδιά, αλλά η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού οδηγεί σε περιορισμούς στην πρόσβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να εξοικονομήσει καύσιμα το Ocean Viking παραμένει σχεδόν ακίνητο στη μέση της διαδρομής μεταξύ Μάλτας και Λινόζα, ενός ιταλικού νησιού κοντά στη Λαμπεντούζα.

Στο πίσω μέρος του πλοίου έχει δημιουργηθεί χώρος για μπουγάδα, ενώ στη γέφυρα μετανάστες έχουν φτιάξει ένα κομμωτήριο.

«Κάθε ημέρα προσπαθούμε να βρούμε κάτι να τους αποσπάσει την προσοχή», εξήγησε ο Μπέργκερ. Το Σάββατο διοργανώθηκε μάθημα ζωγραφικής, χάρη στο οποίο πολλοί μετανάστες μπόρεσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διηγηθούν τις κακουχίες που έχουν περάσει.

Όμως η αναμονή είναι δύσκολη και η ένταση αυξάνεται κάθε βράδυ την ώρα της διανομής των χαρτοκιβωτίων και των κουβερτών, όταν κάθε ένας πρέπει να βρει μια θέση στη γέφυρα για να ξαπλώσει.

«Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι θα χρειαστεί να περιμένουν τρεις ημέρες ή μία εβδομάδα. Το μόνο που τους λέμε είναι: “θα είμαστε εδώ μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε την κατάστασή σας όσο πιο άνετη γίνεται”», τόνισε ο Μπέργκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης