Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις πιέσεις της στη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος στις ανατολικές επαρχίες της χώρας του.

Ο 41χρονος πρώην ηθοποιός, αρχάριος στην πολιτική, επέλεξε να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου έχουν την έδρα τους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΝΑΤΟ, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό. Νωρίτερα σήμερα, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αντάλλαξε χειραψία μαζί του μπροστά στους δημοσιογράφους, πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσημης επίσκεψης, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην τύχη των παιδιών που ζουν στις εμπόλεμες ζώνες. Στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί περίπου 13.000 άνθρωποι από το 2014.

«Δεν σταματάω να σκέφτομαι (…) τα εκατοντάδες παιδιά που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες ενηλίκων στην ανατολική Ουκρανία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. «Σήμερα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά της επιθετικότητας σε βάρος των παιδιών, δράττομαι της ευκαιρίας για να υπενθυμίσω αυτά τα φρικτά στοιχεία στους Ευρωπαίους φίλους μας και να καλέσω τη Ρωσία να βάλει τέλος στον πόλεμο για να σωθούν ζωές, ιδίως των παιδιών», συνέχισε.

«Όμως οι εκκλήσεις δεν αρκούν. Να γιατί οι συνομιλίες μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα ξεκινήσουν με ένα ερώτημα: πώς θα ασκήσουμε από κοινού πιέσεις στον επιτιθέμενο; Πώς θα τον αναγκάσουμε στην ειρήνη; Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα βρούμε μια λύση. Ίσως όχι σήμερα, αλλά θα την βρούμε, χωρίς αμφιβολία. Είμαστε υποχρεωμένοι να την βρούμε, εξ ονόματος των παιδιών», κατέληξε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 147 παιδιά έχουν σκοτωθεί στο Ντονμπάς από την έναρξη του πολέμου και άλλα 363 τραυματίστηκαν. Περίπου 200.000 παιδιά έχουν εκτοπιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης