Η πραγματική εικόνα της περιοχής κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, την 6η ημέρα της τουρκικής εισβολής απεικονίζεται στον χάρτη που ακολουθεί. Πέρα από τον καθημερινό απολογισμό ως προς τους νεκρούς και τραυματίες που ανακοινώνεται από τους εμπολέμους, το σίγουρο είναι πώς ήδη έχει μετακινηθεί ένας μεγάλος αριθμός αμάχων προς τον Νότο που αγγίζει τις 150.000 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Αυτός ο αριθμός τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φθάσει τους 500.000 αμάχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν τελικά μετακινηθεί ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των γηγενών Κούρδων κατοίκων εντός της συνοριακής ζώνης εισβολής τότε η Άγκυρα θα έχει πετύχει τον βασικό της στόχο. Την από-κουρδοποίηση της Ζώνης Ασφαλείας που επιχειρεί να διασφαλίσει. Τότε θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει στην Ζώνη αυτή, Άραβες σουνίτες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Πρόκειται δηλαδή για ένα συνειδητά μεθοδευόμενο σχέδιο εθνοκάθαρσης από την Άγκυρα.

Η εικόνα του Μετώπου

(Πηγή: Le Monde)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράσινα βέλη δείχνουν τις πύλες της εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη Βόρειο Συρία. Επίσης με πράσινο χρώμα οι τουρκικές δυνάμεις στο Αφρίν και γύρω από το Μανμπίζ Δυτικά του Ευφράτη όμως.

Με πράσινο χρώμα αλλά κίτρινο φόντο μεταξύ των πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Αϊν, ο θύλακας υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο εντός των κουρδικών εδαφών.

Με γκρί χρώμα ο θύλακας των Τζιχαντιστών, αριστερά (δυτικά) του Χαλεπίου και δίπλα στο Μανμπίζ.

Με κίτρινο οι κουρδικές δυνάμεις YPG και SDF.

Με ροζ οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Άσαντ

Συμπεράσματα: Μετά από 6 ημέρες εισβολής ο τουρκικός στρατός ελέγχει τον μεσαίο χώρο της Ζώνης Ασφαλείας που διεκδικεί. Το μεν βάθος αυτής της περιοχής υπό τουρκικό έλεγχο είναι 30-35 χιλιόμετρα πλην όμως το μήκος της απέχει πολύ από τον τουρκικό στόχο των 120 χιλιομέτρων.

2) Το Καμισλί ανατολικά (με αεροδρόμιο) και το Κομπάνι δυτικά εξακολουθούν να ελέγχονται από τους Κούρδους. Στο Κομπάνι (πολύ κοντά) υπάρχει μονάδα του κυβερνητικού συριακού στρατού ενώ στο Καμισλί μονάδα των κυβερνητικών δυνάμεων ελέγχει το αεροδρόμιο.

3) Στον νότο, συγκεκριμένα στην περιοχή της Ράκκα, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και στο στρατηγικό σημείο των φραγμάτων του Ευφράτη προωθήθηκαν από την Δευτέρα το πρωί οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ μετά την επιτυχή διαπραγμάτευσης των Κούρδων με την Δαμασκό υπό την επιτήρηση των Ρώσων.

Οι 1.000 περίπου αμερικανοί στρατιωτικοί των Ειδικών Δυνάμεων και των Πεζοναυτών απαγκιστρώνονται τις τελευταίες ώρες από τα Ανατολικά του Ευφράτη με κατεύθυνση τα ασφαλή καταφύγια τους στο Βόρειο Ιράκ. Στο έδαφος δηλαδή από το Χαλέπι μέχρι το Βόρειο Ιράκ βρίσκονται οι δυνάμεις των Κούρδων.

Οι τουρκικές μονάδες εισβολής και οι 14.000 Άραβες μισθοφόροι που συνεργάζονται με την Τουρκία, οι λίγες δυνάμεις του προέδρου Άσαντ που απολαμβάνουν όμως της αεροπορικής κάλυψης των ρωσικών μαχητικών από τη βάση τους στη Λατάκκεια και οι Τζιχαντιστές στον θύλακα του Ιντλίμπ και του Μανμπίζ.  Λέγεται πώς στη περιοχή δρουν ολιγομελείς μονάδες του βρετανικού SAS, αλλά αυτές οι πληροφορίες μπορεί και ανήκουν στην σφαίρα των μύθων στην εμπόλεμη ζώνη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης