Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βαγιραλονγκόρν περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη Βαυαρία, αλλά ο αμφιλεγόμενος στην πατρίδα του μονάρχης δεν μπορεί να τιμωρηθεί για παράνομη συμπεριφορά στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Αμβούργου «Die Zeit» (Zeit online).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάρα πολύ περιορισμένες δυνατότητες να ελέγξει την παραμονή του βασιλιά της Ταϊλάνδης στη Βαυαρία και να τον τιμωρήσει για τυχόν νομικές παραβιάσεις. Αυτό προκύπτει από γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) η οποία εκδόθηκε έπειτα από σχετικό αίτημα των βουλευτών του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). Ακόμα κι αν η διαμονή του μονάρχη είναι μόνο για ιδιωτικούς σκοπούς, δεν θεωρείται ιδιώτης αλλά αρχηγός κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως εκ τούτου, ο μονάρχης απολαμβάνει βάσει του εθιμικού δικαίου πλήρη λειτουργική και προσωπική ασυλία, επειδή στο πρόσωπό του εκπροσωπείται η αξιοπρέπεια του κράτους του», φρονούν οι ειδικοί. «Μέτρα, όπως η τηλεφωνική επιτήρηση, οι έλεγχοι τήρησης της καραντίνας και τα πρόστιμα, είναι απαράδεκτα κατά των εν ενεργεία ξένων αρχηγών κρατών βάσει του διεθνούς δικαίου στο γερμανικό έδαφος.

Ωστόσο, ως έσχατη λύση, είναι δυνατή η απέλαση του βασιλιά. Σύμφωνα με τη «Σύμβαση της Βιέννης περί Διπλωματικών Σχέσεων», οι διαπιστευμένοι διπλωμάτες μπορούν να κηρυχθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata), και να απελαθούν. «Κατ΄αναλογίαν, αυτός ο κανόνας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε όλα τα άλλα κρατικά όργανα της πολιτείας που βρίσκονται στη χώρα υποδοχής.»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα τον βασιλιά για τυχόν συνέπειες, εάν διαπιστωθεί η παράνομη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαυαρία. «Φυσικά, παρακολουθώ κι εγώ τις δραστηριότητες του βασιλιά της Ταϊλάνδης στη Γερμανία και εάν τελεσθούν πράξεις τις οποίες θεωρούμε παράνομες, τότε θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες. Μέχρι στιγμής όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχουν “αξιόπιστα στοιχεία” παράνομης συμπεριφοράς», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση για τον μονάρχη τροφοδοτείται από τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες εδώ και μήνες στην Ταϊλάνδη. Ένα κίνημα νεαρών Ταϊλανδών υπέρ της δημοκρατίας ζητά εκτός από την παραίτηση του πρώην πραξικοπηματία και αρχηγού της κυβέρνησης Πραγιούτ Τσαν-ότσα, την αποδυνάμωση της νομικά απαραβίαστης βασιλικής οικογένειας και την κατάργηση των νόμων, οι οποίοι κατοχυρώνουν την απαγόρευση της άσκησης κριτικής του βασιλιά ή ακόμη και μόνο τη συζήτηση για τις εξουσίες του και προβλέπουν αυστηρές ποινές για όσους τους παραβαίνουν.

Το κόμμα της Αριστεράς ζητά τώρα να απαγορευτεί εντελώς η παραμονή του βασιλιά στη Γερμανία. «Όποιος, όπως ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης και η στρατιωτική χούντα, χτυπά βίαια με ρόπαλα το δημοκρατικό κίνημα δεν πρέπει να ανταμειφθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με βίζα για μακροχρόνια πολυτελή διαμονή στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να καλωσορίσει τον δυνάστη Ράμα Χ και πρέπει να ταχθεί υπέρ του παγώματος των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ταϊλάνδη», δήλωσαν βουλευτές του .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης