Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε χθες Τρίτη συγγνώμη για τη στήριξη της Πράγας στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από το NATO το 1999.

«Θα ήθελα να εκμεταλλευθώ την ευκαιρία αυτή για να ζητήσω συγχώρεση από το σερβικό έθνος για τους βομβαρδισμούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας» δήλωσε ο 76χρονος πολιτικός στη διάρκεια συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον Ζέμαν για τη χειρονομία του αυτή και είπε πως οι συμπολίτες του θα είναι «αιώνια ευγνώμονες» στον Τσέχο πρόεδρο.

Το 1999, ο Μίλος Ζέμαν, τότε πρωθυπουργός της Τσεχίας, είχε ταχθεί υπέρ των αεροπορικών βομβαρδισμών. Ο πρόεδρος είπε πως φέρει ακόμη το τραύμα αυτής της απόφασης και θέλει να ανακουφιστεί, να «σώσει την ψυχή του», ζητώντας συγγνώμη.

Οι αεροπορικές επιδρομές του NATO στη Σερβία άρχισαν λίγο καιρό αφότου η Τσεχία εντάχθηκε στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, τον Μάρτιο του 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση αυτή νατοϊκών δυνάμεων εναντίον της ακόμη τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στο τέλος του πολέμου στο Κόσοβο και την πτώση του ισχυρού άνδρα στο Βελιγράδι, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η αποστολή αυτή παραμένει εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ως ακόμα και σήμερα, καθώς δεν είχε εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στον πόλεμο του Κοσόβου, το τελευταίο κεφάλαιο της διάλυσης της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, χάθηκαν πάνω από 13.000 ζωές. Ο Ζέμαν είχε πει την εποχή εκείνη πως η χώρα του ήταν «η τελευταία» που ενέκρινε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Χθες είπε πως η συναίνεσή του οφειλόταν σε «έλλειψη θάρρους».

Ο Μίλος Ζέμαν, πρωθυπουργός της Τσεχίας από το 1998 ως το 2002, ανέλαβε πρόεδρος το 2013. Έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικά καθήκοντα, αλλά θεωρείται πως παίζει ρόλο στη διαμόρφωση άποψης στη χώρα του.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάνει τριήμερη επίσκεψη στην Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί επίσης με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης