Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήρθε αντιμέτωπος με τον ομόλογό του από τη Ρωσία Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο, σε σχέση με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Ήρθε αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Πούτιν, και αυτό ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε» δήλωσε η Χέιλι σε ένα απόσπασμα συνέντευξης που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο και αναμένεται να μεταδοθεί από το CNN το πρωί της Κυριακής ενώ πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Ρωσία αναμίχθηκε στις εκλογές μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Τραμπ «ήθελε να τον κοιτάξει στα μάτια, ώστε (ο Πούτιν) να ξέρει πως (…) εμείς ξέρουμε ότι εσείς είχατε ανάμιξη στις εκλογές μας, ναι, ξέρουμε ότι το κάνατε και σταματήστε» υπογράμμισε η Χέιλι. «Και νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έκανε ακριβώς αυτό που νομίζαμε ότι θα κάνει, αρνήθηκε» εξήγησε.

Οι ρωσικές και οι αμερικανικές δηλώσεις μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων διαφέρουν σε αυτό το θέμα που δηλητηριάζει τη προεδρία Τραμπ από την αρχή της θητείας του.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου του 2016.
«Έδωσα διευκρινίσεις. Μου φάνηκε ότι ήταν ικανοποιημένος από τις απαντήσεις και ότι τις «δέχτηκε», δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαιώνοντας όσα είχε πει την προηγουμένη για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τη συνάντηση υπό ένα νέο πρίσμα, αναφέροντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιθετικός έναντι του ομολόγου του.

Υπήρξε μια «πολύ μακρά και πολύ σοβαρή συνομιλία» μεταξύ των δύο ηγετών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Για την Χέιλι, «οι χώρες πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν συνέπειες όταν υπάρχει παρέμβαση στις εκλογές».

Στις 29 Δεκεμβρίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απελαύνοντας 35 διπλωμάτες που η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι είναι Ρώσοι πράκτορες. Διάφορες έρευνες, μεταξύ των οποίων μία που διεξάγει το FBI, είναι σε εξέλιξη σε σχέση με κατηγορίες συνωμοσίας μεταξύ της Ρωσίας και των μελών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ο τελευταίος απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Αντίθετα, ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη στη Βαρσοβία ότι η Ρωσία, αλλά ίσως και σε άλλες χώρες, είχαν παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές.

Τον Οκτώβριο του 2016 όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αναφέρει δημόσια μια παρέμβαση της Μόσχας. Τον Ιανουάριο του 2017 διευκρίνιζαν ότι, κατά την άποψή τους, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει την εντολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης