Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πως είχε διατάξει τη δολοφονία του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ μετά από μια επίθεση με χημικά στη πόλη Δούμα της Συρίας, όμως ο τότε υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δεν πραγματοποίησε την εντολή του. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Fox and Friends», ο Τραμπ επιβεβαίωσε τα όσα έγραφε στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν το μετανιώνω, ισχύει. Ήθελα να τον δολοφονήσουμε. Θα το είχα κάνει, αλλά ο Μάτις δεν έφερε εις πέρας τη διαταγή μου».

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, που αποκάλυψε μαζί με τον Καρλ Μπέρνστιν το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, ο Τραμπ είχε τηλεφωνήσει την άνοιξη του 2018 στον Μάτις και του είχε πει χωρίς περιστροφές ότι ήθελε να οργανωθεί μια επιχείρηση εξόντωσης του Άσαντ. Πάντα κατά το βιβλίο, ο στρατηγός ε.α. συγκατένευσε, λέγοντας «θα το φροντίσουμε αμέσως», αλλά, αφού κατέβασε το ακουστικό, στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του είπε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ μετρημένοι». Κατά τον Γούντγουορντ, ο Μάτις φέρεται να σχολίασε κατόπιν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται σαν «μαθητής της πέμπτης ή της έκτης τάξης».

Σύμφωνα επίσης με την ιστοσελίδα Axios, ο Τραμπ είχε δηλώσει το 2018 ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο: «Αυτό ουδέποτε εξετάστηκε καν, ούτε θα το εξετάζαμε», χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του Γούντγουορντ «αποκύημα φαντασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο Τζέιμς Μάτις υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Τραμπ μόλις ο τελευταίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης