Λίγες ώρες αφότου κατήγγειλε την επιδρομή του FBI στο σπίτι του στη Φλόριντα ως πολιτική δίωξη, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο προεκλογικού τύπου που μπορεί να είναι ο ισχυρότερος υπαινιγμός ότι σχεδιάζει να είναι υποψήφιος εναντίον του προέδρου Τζο Μπάιντεν το 2024.

Οι ενέργειες του FBI τη Δευτέρα έχουν αναμφισβήτητα τοποθετήσει τον Τραμπ στην πολιτική του θέση, επιτρέποντάς του να ισχυριστεί ότι είναι θύμα θεσμικών δυνάμεων που προσπαθούν να τον καταστρέψουν. Το αφήγημα είχε και πάλι τους Ρεπουμπλικάνους να συσπειρώνονται γύρω του σε μια στιγμή που η λαβή του στο κόμμα φαινόταν να ολισθαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του την Τρίτη δεν έχασαν χρόνο προσπαθώντας να προκαλέσουν θυμό και πάθος στους υποστηρικτές του, ενώ προσπαθούσαν επίσης να συγκεντρώσουν δολάρια από την επιδρομή στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

«Δεν υπάρχει βουνό στο οποίο δεν μπορούμε να ανέβουμε, δεν υπάρχει κορυφή που δεν μπορούμε να φτάσουμε, δεν υπάρχει καμία πρόκληση που δεν μπορούμε να συναντήσουμε», είπε ο Τραμπ στο νέο βίντεο, το οποίο περιλάμβανε μια εκτεταμένη κριτική στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπάιντεν. «Δεν θα λυγίσουμε, δεν θα σπάσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, πράκτορες του FBI εισήλθαν στο σπίτι του Τραμπ στο πλαίσιο έρευνας για την αφαίρεση κουτιών με απόρρητα αρχεία από τον Λευκό Οίκο όταν έληξε η θητεία του ως πρόεδρος το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια του Τραμπ είπε ότι συνεργαζόταν με την έρευνα και οποιαδήποτε ποινική ευθύνη παραμένει ασαφής.

Η Αλίσα Φάρα Γκρίφιν, πρώην κορυφαία βοηθός του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είπε στο CNN την Τρίτη ότι εάν το αποτέλεσμα της επιδρομής για τα έγγραφα αποδειχτεί συγκινητικό για το κοινό, η οργή μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τραμπ να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός τους.

«Αν θεωρείται ως κάποιου είδους μαζική υπέρβαση και όχι κάτι απίστευτα σοβαρό, αυτή είναι μια πολύ καλή μέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Ο 76χρονος Τραμπ, παραμένει βιώσιμος ως υποψήφιος παρά το γεγονός ότι επέζησε από δύο παραπομπές και μια εκτεταμένη έρευνα για τους δεσμούς του με τη Ρωσία όταν ήταν πρόεδρος. Οι έρευνες για τις οικονομικές του συναλλαγές και την πιθανή παρέμβαση στις εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επιδρομή καταγγέλθηκε από μια ομάδα Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου, κυβερνητών και υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, οι οποίοι επίσης υποστήριξαν ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενήργησε με πολιτικά κίνητρα.

Πολιτική τακτική;

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις χαρακτήρισε την επιδρομή «άλλη μια κλιμάκωση στον οπλισμό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων (της διοίκησης).

Ο Ρον Ντε Σάντις

Ο Ντε Σάντις θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας πιθανός Ρεπουμπλικανός αμφισβητίας του Τραμπ για την προεδρική υποψηφιότητα του 2024, αλλά αντιμετωπίζει επίσης φέτος την πρόκληση της επανεκλογής του ως κυβερνήτη και βασίζεται στην υποστήριξη των σκληροπυρηνικών του Τραμπ για να τον βοηθήσουν να την πετύχει.

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξηγήσει αμέσως το σκεπτικό της επιδρομής.

ο Άντριου Κουόμο

«Πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από μια αναζήτηση για ασήμαντα αρχεία, διαφορετικά θα θεωρηθεί πολιτική τακτική», έγραψε στο Twitter ο Κουόμο, ο οποίος παραιτήθηκε από κυβερνήτης πριν από ένα χρόνο αφού πολλές γυναίκες τον κατηγόρησαν για ανεπιθύμητες σεξουαλικές προθέσεις, τις οποίες αρνήθηκε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ψηφοφόροι τους έχουν περισσότερα κίνητρα να ψηφίσουν στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όταν διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου. Αλλά οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να έχουν κλείσει το χάσμα ενθουσιασμού αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις και μια σειρά από μεγάλες νομοθετικές νίκες στο Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν, ειδικότερα, απολαμβάνει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων, από καλύτερους από τους αναμενόμενους οικονομικούς αριθμούς μέχρι την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για το κλίμα και την υγειονομική περίθαλψη στη Γερουσία.

Τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται να προσβλέπουν στην επιδρομή του FBI για να γαλβανίσουν τη βάση τους για άλλη μια φορά. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τους υποψηφίους για τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησαν και συγκέντρωση χρημάτων στον απόηχο της επιδρομής.

Υποψήφιοι όπως ο Χέρσελ Γουόκερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ στη Τζόρτζια, και η Κάρι Λέικ, η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για κυβερνήτης της Αριζόνα, καταδίκασαν την επιδρομή με αυστηρούς όρους.

Η Κάρι Λέικ

«Η κυβέρνησή μας είναι σάπια μέχρι τον πυρήνα», είπε η Λέικ σε δήλωση της, αποκαλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν «τύραννους» και «διεφθαρμένη».

Η ρητορική της Λέικ απηχούσε εν μέρει εκείνους που συμμετείχαν στην πολιορκία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 και τα φιλικά προς τον Τραμπ κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης βούιζαν μετά την επιδρομή με κουβέντα για «εμφύλιο πόλεμο».

Ο Τραμπ πέρασε το καλοκαίρι εμπλεκόμενος με μαρτυρία ενώπιον μιας έρευνας της επιτροπής του Κογκρέσου για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, η οποία υπονοεί ότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Αν θα κατηγορηθεί ποινικά, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Ίσως ως αποτέλεσμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη θέση του Τραμπ στα μάτια ορισμένων Ρεπουμπλικανών που πέφτουν. Μια δημοσκόπηση των New York Times που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι που συμμετείχαν στις προκριματικές εκλογές επιθυμούσαν έναν προεδρικό υποψήφιο εκτός από τον Τραμπ.

Ακόμη και αν ο Τραμπ καταφέρει να κερδίσει τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει ξανά την ευρεία υποστήριξη που είχε κατά την επιτυχημένη εκστρατεία του το 2016 – και γεγονότα όπως η επιδρομή του FBI θα μπορούσαν να τον βλάψουν περαιτέρω από αυτή την άποψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης